Christian Schmidt: Stanje u BiH se pogoršava, krivac Dodik

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt izvijestio je Vijeće sigurnosti UN-a da se stanje u BiH pogoršava zbog stalnih i sve agresivnijih napada dužnosnika iz reda srpskog naroda na same temelje Daytonskog sporazuma.

Schmidt je sukladno svom mandatu Vijeću sigurnosti poslao na razmatranje redoviti šestomjesečni izvještaj o stanju u BiH, kako su to činili svi njegovi prethodnici na toj dužnosti.

Schmidt, čija je zadaća nadzirati i osigurati poštivanje Daytonskog sporazuma, suočen je i s učestalim pokušajima iz Republike Srpske da se ospori njegov mandat, odnosno zakonitost njegovog imenovanja jer ga je na tu poziciju postavio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) dok je formalna potvrda na Vijeću sigurnosti UN-a izostala.

Schmidt je upozorio i na tu činjenicu navodeći u izvještaju kako je Milorad Dodik namjerno izazvao, a zatim i pogoršao dvije velike političke krize u BiH kako bi potkopao Daytonski sporazum, uključujući ustavni i pravni poredak i institucionalni okvir države, i kako bi delegitimirao Schmidtov mandat. Podsjetio je kako je Dodik poduzeo korake kojima pokušava potkopati djelovanje Ustavnog suda BiH čije odluke ne želi prihvatiti te onemogućiti djelovanje visokog predstavnika prijeteći mu pri tom i uhićenjem dođe li na teritorij RS-a. Uz to forsira odluke koje de facto predstavljaju pripreme za secesiju tog entiteta, čime dovodi u pitanje mir i stabilnost u regiji, navedeno je u izvještaju.

Schmidt smatra važnim što je Srbija pokazala spremnost na poštivanje teritorijalnog integriteta BiH, dok Dodik zagovara raspad zemlje i poziva na ujedinjenje RS-a i Srbije.

Visoki predstavnik je ocijenio kako je važno da u razdoblju sve većih izazova BiH ipak ima funkcionalnu vlast koja je spremna provoditi reforme, što je dokazala usvajanjem nekoliko zakona iz reformskog paketa na kojemu inzistira Europska komisija.

Uz rješavanje pitanja statusa državne imovine, borbu protiv korupcije te jačanje vladavine prava, Schmidt je kao važno pitanje u BiH izdvojio i potrebu izborne reforme kako bi se provele sve presude Europskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija u izbornom procesu.

“Provedba presuda je i dalje ključna za osiguranje odgovarajuće ravnoteže između prava konstitutivnih naroda i prava pojedinca. Ova prava se mogu uskladiti na dobrobit svih, a pitanje provedbe ovih presuda kao i odluka Ustavnog suda BiH treba riješiti u najkraćem mogućem roku”, Schmidtovo je stajalište.

Vlasti RS-a i ovog su puta pokušale ublažiti učinke izvještaja visokog predstavnika pa su Vijeću sigurnosti poslale svoj izvještaj prebacujući svu krivnju za probleme u BiH na Schmidta, ali i SAD, koji je Dodika i njegove najbliže suradnike kaznio sankcijama. Takve dokumente oni šalju Vijeću sigurnosti već 12 godina, no oni nikada nisu razmatrani u UN-u.

(Agencije/AbrašRadio)