CK Mostar i Ljubuški: Javne kuhinje u ovim gradovima napuštene od Vlade FBiH

Javne kuhinje u Mostaru i Ljubuškom ostale su bez novčane pomoći Ministarstva za rad i socijalnu politiku Federacije, odnosno bez po 20.000 KM te će biti primorane će određenom broju korisnika morati uskratiti topli obrok.

Ovo je potvrdio sekretar Crvenog krsta Grada Mostara Alen Kajtaz ističući kako je resorni ministar Adnan Delić na društvenim mrežama spomenuo, među ostalim gradovima, i Mostar kao dobitnika sredstava, ali da to nije tačno.

Kontaktirao sam sve tri javne kuhinje u Mostaru i onu Crvenog krsta, Narodnu kuhinju i javnu kuhinju Udruženja “Zajedno za naš grad”. Niti jedna nije dobila novčanu podršku – kazao je Kajtaz.

Podsjetio je kako je u martu prošle godine Ministarstvo raspisalo javni poziv za dodjelu sredstava. Riječ je 350.000 KM za 18 javnih kuhinja u FBiH. Dolaskom novog ministara ovaj poziv je poništen. Na ponovljeni se prijavio veliki broj organizacija.

Alen Kajtaz

“Nismo imali nikakvih informacija do oktobra kada je ministar rekao da je Ministarstvo finansija stopiralo kompletan projekt. Dva dana pred kraj godine smo na mail dobili informaciju Ministarstva rada i socijalne politike. Isti dan dobijamo informaciju da su dodijeljena sredstva za 18 javnih kuhinja koje djeluju na području Federacije. Spomenut je i Mostar, što nije tačno” kaže Kajtaz.

“Evo reći ću da je ministar slagao. Ne znam šta će se desiti. Radimo reviziju korisnika. Bojim se da ćemo morati “skinuti” određeni broj korisnika kuhinje jer nemamo sredstava. Sve tiho, po pet, deset, dvadeset feninga poskupljuje. Sve to utječe na kvalitetu života građana” kaže Kajtaz.

Kajtaz govori i da su iz Ministarstva u novembru poslali mail svim kuhinjama u kojem traže da se uradi takozvano “mapiranje javnih kuhinja”.

Nama to nije stiglo na mail koji smo stavili u prijavi već su poslali na mail Stručne službe Crvenog križa Federacije, tako da nismo stigli na vrijeme reagovati – govori Kajtaz te podsjeća da je mapiranje javnih kuhinja ranije uradio UNDP i kako ne razumije čemu dupli posao.

Kada je bio prvi javni poziv prošle godine, problem je bio jer nismo dostavili informaciju šta radi kuhar u kuhinji!? Zato obaraju na tenderima. Ima tu i dosta i lobija pa ko je bliže vatri, bolje će se i ogrijati. Nadam se da će se problem riješiti, da neće ostati na ovome – zaključuje Kajtaz koji je poslao mailove ministru Deliću, ministru finansija Toniju Kraljeviću, i na znanje, federalnom premijeru Nerminu Nikšiću.

Kako nije bilo javnog poziva i nikakvih kriterija za dodjelu novčanih sredstava, tražimo od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Vlade FBiH da hitno razmotri izmjenu navedene odluke o dodjeli sredstava u iznosu od 350.000 KM te u listu korisnika navedenih sredstava uvrsti kuhinje Crvenog križa u Mostaru i Ljubuškom – naveli su u zajedničkom saopćenju Crvenog križa Grada Ljubuškog i Crvenog križa Grada Mostara.

(Faktor/AbrašRadio)