Dodijeljen prvi Grammy za muziku u videoigrama

FOTO: REUTERS

Prvi Grammy za muziku u videoigrama dodijeljen je u nedjelju čime su uslišeni zahtjevi te industrije da se prizna veliki utjecaj muzike igara na pop kulturu.

Kompozitorica muzike za igru “Assassin’s Creed”, Stephanie Economou osvojila je svoj prvi Grammy na svečanosti u Los Angelesu, javlja Hina.

U pobjedničkom govoru je Economou, koja je komponirala muziku za “Assassin’s Creed Valhalla: Dawn Of Ragnarok”, pohvalila je one koji su tražili da konačno uvede ta kategorija.

Iza pozornice, rekla je da je pobjeda bila “nevjerovatna”.

“Nisam polagala velike nade u tu kategoriju jer […] općenito sam vrlo neiskusna u muzičkom prostoru videoigara i protiv takvih divova i veterana”.

Za inauguralnu nagradu, drugi nominirani su bili kompozitori koji stoje iza “Aliens: Fireteam Elite”, “Call Of Duty: Vanguard”, “Marvel’s Guardians Of The Galaxy” i “Old World”.

Economou je naglasila da je ona jedina žena nominirana u kategoriji, rekavši: “Nadam se da je to presedan i nadam se da od sada nadalje neće biti samo jedna žena u kategoriji svake godine.”

Prije ove godine videoigre su bile uključene u kategoriju muzike za vizualne medije, koja je također sadržavala muziku za film i televiziju.

Nedavna Deloitteova anketa provedena u Sjedinjenim Državama, Britaniji, Njemačkoj, Brazilu i Japanu pokazala je da su videoigre glavni izvor zabave za generaciju Z.

Mnogi mladi igrači navode muziku kao sastavni dio iskustva, pri čemu je trećina ispitanika izjavila da su potražili muziku iz igre na internetu, a 29 posto ih je reklo da je često otkrivalo novu muziku tokom igranja.

“Mnogi od njih ne mogu odvojiti muziku od igre, a to je zaista uzbudljiva prilika za svakog kompozitora koji dolazi”, rekla je Economou za AFP prije nedjeljne dodjele.