Drugo ime za slobodu 06/2019

Sedmični pregled sociokulturnih zbivanja – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža – utorkom online.

082. Drugo ime za slobodu donosi:

Mreža ‘Naše društvo’ iznijela je zabrinjavajuće informacije o smrtonosnim otrovima koji se nalazi u mulju nataloženom u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda. Gradske vlasti ne znaju šta učiniti s opasnom, kancerogenom materijom, a informacije mjesecima taje od javnosti. Neki od radnika na prečistačima žalili su se na zdravstvene tegobe, dok su pojedini dali otkaz da ne rade više u blizini otrova. Zatražene su neopozive ostavke gradonačelnika Mostara, njegovih najbližih saradnika, kao i menadžmenta Vodovoda i rukovodstva Postrojenja za prečišćavanje. Alarmirano je stanovništvo koje živi uz samu Neretvu, kao i građani susjedne Hrvatske. Pozvani su viši nivoi vlasti te sve inspekcije da se hitno uključe u rješavanje problema. Slijedi još jedan Radio Dosije: Pravo na grad pod nazivom “Opljačkani i otrovani”, a gost nam je Marin Bago, predsjednik Mreže Naše društvo.

068. izdanje Onomatobleje reportaža je snimljena u susjednoj Italiji. Ivor Terenac dobio je zadatak da istraži tamošnje dobrosusjedske odnose. Pred nama je nova Onomatobleja pod nazivom “Susjedne komšije”. Autori programa: Luka Marijanovič, Nikola Rončević I Omer Hodžić.


U 83. izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:

U suradnji Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine i American Corner Mostar u galeriji Mujaga u Mostaru proteklog petka otvorena je sedmodnevna izložba pod nazivom Izložba // Tri života Sarajevske hagade. Izložbom se podcrtava ne samo umjetnička i estetska posebnost Sarajevske hagade, specifičnosti koje je izdvajaju unutar brojem skromnog korpusa drugih srednjovjekovnih sefardskih hagada, već i, u širem smislu, njena kulturno-historijska važnost i uloga knjige u duhovnom životu Jevreja. Izložba rasvjetljava i prati put Sarajevske hagade od srednjovjekovnog Kraljevstva Aragon, preko Italije do Sarajeva gdje je rukopis kupljen od strane Zemaljskog muzeja krajem 19. stoljeća. S arheologinjom Anom Marić razgovarao Ronald Panza.

U Američkom kutku naša redakcije uskoro otvara kurs medijske pismenosti.i suvremenih medija. DigLit – Mala škola medijske pismenosti nastala je kako bi ojačala kompetencije svojih polaznika, razvila vještine uspješnije navigacije kroz medijsko zasićenje svakodnevnice, te ponudila alate kritičkog mišljenja i odnosa spram iste. Iako je kurs namijenjen prije svega studentima, svi zainteresirani za temu su dobro došli. Više zabilježio Semir Behram.

Prijaviti se možete na linku: https://forms.gle/vtNg6A9HqXZSwq348

U novoj epizodi satiričnog trojca Onomatobleja kuha se vruća mostarska priča o odlasku na plažu. ‘Godišnji umor’, Onomatobleja #069.


Drugo ime za slobodu #084 donosi:

Građani gradskog područja Sjever Mostar već više od sedam dana ne dopuštaju dovoz smeća na prodručje gradske deponije Mostar. Građani pod parolom ‘Jer nas se tiče’ protive se odlaganju opasnog otpada na prostor deponije Uborak. Mještani i građani tog područja ističu kako su ozbiljno zabrinuti zbog najave odlaganja dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, koji spada u opasni otpad, kao i odlaganja animalnog i medicinskog otpada, te drugih kancerogenih materija koji direktno utječu na zdravlje lokalnih mještana, ali i svih građana Mostara. Poslušajte što su za naš program izjavili: Nijaz Hodžić, Omer Hujdur Zvonko Sesar i Bećir Demirović.

Državna Agencija za istrage za zaštitu – SIPA i sada već bivši predsjednik Komisije za sudije i sudijska pitanja Fudbalskog saveza Federacije BiH Nedim Selimotić iz Mostara spriječili su prljave poslove u sportskoj kuhinji Fudbalskog saveza Federacije BiH u namjeri da kompromituju i neregularnim učine netom završeno prvenstvo u kojem je mostarski velikan FK Velež prvi presjekao ciljnu vrpcu i plasirao se u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Poslušajte radio reportažu autora Huseina Oručevića i Nermina Bise.

Pred nama je okruglo 70. Izdanje programa Onomatobleja pod nazivom “Gradonačelnik Zdena”. Autori Onomatobleje: Luka Marijanović, Nikola Rončević i Omer Hodžić.


Drugo ime za slobodu #085 donosi:

Protekli je petak u Abraševiću koncertom benda Letu Štuke obilježen Svjetski dan muzike. Za Štuke je ovo ujedno bila i prilika za promociju njihovog novog albuma ‘Topla voda’ mostarskoj publici. Ovim povodom s vokalistom i frontmenom benda Dino Saranom razgovor vodio Luka Marijanović. Koncert benda Barcelona Gipsy balKan Orchestra u OKC Abrašević (BiH) zakazan je za nedjelju, 23. juna, u 21 sat.

BGKO – Barcelona Gipsy balKan Orchestra je bend koji strastvenim nastupima oduševljava publiku u cijelom svijetu, a u vrlo kratkom roku stasali su u jedan od najutjecajnijih predstavnika nove svjetske muzičke scene u Europi. Priču o BGKO donosi nam Ronald Panza.

Srednja građevinska škola Mostar prilikom narednog upisa novih srednjoškolaca oživljava učenje zanata kao što su keramičar-teracer, zidar-fasader i dekorater zidnih površina, Za upis ovih deficitarnih zanimanja nudi se stipendija za svakog učenika koji se odluči usavršavati u ovim poslovima. Na ovaj način škola slijedi suvremene dualne modele obrazovanja gdje se uz teoretski rad, praktični dio ostvaruje u poduzećima koja pomažu i u stipendiranju kadrova koji zatim poslije školovanja imaju svoje radno mjesto. O tome kako je došlo do razvoja ovog sistema, te o svim nastavnim i van-nastavnim aktivnostima i rezultatima škole razgovarali smo sa direktoricom Sanelom Mesihović.

U novoj, 71. epizodi satiričkog trojca Onomatobleja poslušajte temat naslovljen “Frankenštajn iz našeg sokaka”.