Drugo ime za slobodu #094 – Mirian Kolev / Senka Marić / G_rad

094. izdanje programa Drugo ime za slobodu donosi:

Tokom vikenda mostarskoj publici predstavio se bugarski eksperimentalni muzičar MirianKolev. Izvori zvukova dopiru sa Kolevove čarobne gitare. Većinu zvukova improvizira uživo, a to mu omogućava različite stilske i konceptualne pristupe prilikom četrdesetpetominutnog nastupa. S Mirianom Kolevom razgovarao Ronald Panza.

U Narodnompozorištu Tuzla upriličena je ceremonija dodjele nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2018. na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Odluku o najboljem romanu donijeli su Mile Stojić, predsjednik žirija, te Faruk Šehić, Andrej Nikolaidis, Robert Perišić i Vladimir Arsenić. Nagrada je pripala autorici Senki Marić za roman ‘Kintsugi tijela’. Prilog pripremio Semir Behram.

Izložba G_rad1 problematizira odnos dviju faza planiranja i izgradnje Mostara. Jedna je faza razdoblje između 1950. i 1990., a druga je suvremena i svodiva pod oznaku “poslijeratne obnove”. U analizi funkcionalnoga planiranja ključna je socijalna komponenta, a u izložbenom je konceptu naglasak na participativnosti. U galeriji Virus 15. septembara otvorena je izložba G_rad. Ronald Panza, ovom prilikom, razgovarao je sa Majom Rubinić i Sanjom Zadro.

Poslušaj: