Drugo ime za slobodu #095 – Extinction Rebellion Mostar / DigLit / Onomatobleja On Tour

U 95. izdanju programa ‘Drugo ime za slobodu’ donosimo:

DigLit – projekt nastao u suradnji redakcije AbrašRadija i American Corner Mostar posvećen je istraživanju medijske pismenosti u suvremenom kontekstu. Više o medijima i radionicama koje slijede (te na koje se još uvijek možete prijaviti putem obrasca na linku: https://docs.google.com/…/1LFGuo14l5FJWAJKoOgUYv9uJuzb…/edit ) iz razgovora s koordinatorom projekta Borisom Filipićem.

Extinction Rebellion je međunarodni pokret koji nenasilnom građanskom neposlušnošću demonstrira protiv dramatičnih klimatskih promjena i velikog izumiranja koje uz njih slijedi. Pokret je osnovan u Velikoj Britaniji 2018. godine, te se vrlo brzo proširio svijetom. XR ima svoju fakciju i u Bosni i Hercegovini (Extinction Rebellion Bosnia and Herzegovina), a mi smo zabilježili recentne aktivnosti ove grupe u Mostaru. 20. septembra otpočeo je najveći globalni ekološki protest u historiji. I Mostar se našao na mapi. Андреа Горета, aktivistkinja Extinction Rebellion Mostar otkrila nam je više.

Satirični trojac Onomatobleja na drugoj je turneji po Bosni i Hercegovini. Luka, Nikola i Omer sa svojom drugom predstavom obilaze 25 gradova u želji za komunikacijom o stereotipima koji preovladavaju u društvu, a posebno o komičnim aspektima istih. Bilježimo utiske pred put.

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – ponedjeljkom od 22 do 23 h na frekvencijama Radija Otvorena mreža.