Drugo ime za slobodu #096 / EPK 2024 / Predstava ‘Što te nema’ / SevdahBODY – ZVRK 2019

96. izdanje programa Drugo ime za slobodu donosi:

Norveški Bodo je izabran za Evropsku prijestonicu kulture 2024. U konkurenciji su bila i dva grada iz BiH Mostar i Banja Luka. Aplikacija grada Mostara nazvana je “Sve je premostivo” i predviđala je veliki broj različitih kulturnih projekata i događaja u principu uvezivanja Mostara regije i ostalog dijela Evrope. Razgovor sa Kristinom Ćorić vodio Ronald Panza.

U Narodnom pozorištu Mostar počeo je rad na novoj predstavi “Što te nema” koju u koprodukciji rade Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište Mostar i Narodno pozorište Republike Srpske, dok je izvršni producent mostarski Gradski odbor SPKD “Prosvjeta”. Predstava se radi po tekstu Marijane Aracki iz Beograda, a režiju potpisuje poznati beogradski glumac i reditelj Erol Kadić. Scenograf predstave je Dragana Purković Macan, a kostimograf Ivana Ristić. Sa Erolom Kadićem razgovarao Semir Behram.

Gradovi Sarajevo, Mostar i Banja Luka ugostili su od 19. Septembra do 28. Septembra peto izdanje Internacionalnog interdisciplinarnog festivala savremenog performansa – Zvrk 2019. Festivala Zvrk specifičan je po tome što se cjelokupni program plesnih i umjetničkih performansa predstavlja u javnom prostoru, izvan okvira tradicionalnih scenskih institucija. Po tom konceptu, a po ugledu na najnovije svjetske trendove koji žele približiti scenske umjetnosti što široj javnosti i ostvariti interakciju umjetnika sa publikom, ovogodišnji festival se predstavio na različitim lokacijama tri bosansko-hercegovačka grada. Tim povodom razgovarali smo sa plesačicom Mersihom Mesaia. Priču donosi Ronald Panza.

Playlista #096:
Vivian Girls – Lonely Girl
Chastity – Bliss
Tiny Moving Parts – Vertebrae
The New Pornographers – Leather On The Seat
Jerkcurb – Devils Catflap

Poslušaj:Drugo ime za slobodu – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radija Otvorena mreža.