Drugo ime za slobodu #103 – Zašto novinarke u BiH nisu sigurne? / Josip A Lisac / 47. godina ALU Sa

103. izdanje programa Drugo ime za slobodu donosi:

▶️ Poražavajući status žena u novinarskoj profesiji, kao i žena u Bosni i Hercegovini uopće – redovne prijetnje, napadi, zlostavljanja i ignoriranje ovog problema od strane odgovornih državnih instanci i muških kolega, bile su to neke od tema kojima se u Meeting Pointu u Sarajevu bavila konferencija pod nazivom Da li su novinarke u BiH sigurne i zašto nisu? u organizaciji OSCE Mission to Bosnia and Herzegovina i Balkanske istraživačke regionalne mreže – BIRN. Panelistice: Marija Arnautović, Martina Mlinarević Sopta, Dalija Hasanbegović Konaković , Biljana Radulović

▶️ Bend JAL Josip A Lisac nastaje 2009. godine u Novom Sadu. Kao inicijator ideje, pjevač, tekstopisac i kompozitor većine pjesama postavlja se Vedran Ferizović, dok bend potpisuje sve aranžmane. JAL okuplja muzičare različitih izvođačkih stilova i afiniteta, te se s toga njihova muzika ne može ukrotiti nekim od poznatih nam pravaca rokenrola. Ipak najveći dio stvaralaštva oslanja se na ska/rege forme i ritmove.

▶️ Interes za umjetnost u Bosni i Hercegovini, unatoč nepovoljnim društvenim uslovima, još uvijek postoji. Dobar znak za to zasigurno je angažman mladih ljudi koji bez obzira na teške okolnosti, javnosti vrijedno predstavljaju svoje radove. 6. novembra učinili su to studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu otvorivši izložbu povodom 47. godišnjice postojanja ove institucije. Dodijeljena je i godišnja nagrada Akademije, ‘Alija Kučukalić’.

▶️ Tu je i novo izdanje emisije satiričnog trojca Onomatobleja, 78. po redu.

Urednik i voditelj: Husein Oručević
Tonska realizacija: AhmedVoloder

Drugo ime za slobodu, premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radija Otvorena Mreža.

Poslušaj: