Drugo polugodište u srednjim školama Zapadne Hercegovine umjesto nastavom počinje štrajkom

Srednje škole u Zapadnoj Hercegovini drugo polugodište započinju štrajkom što znači da od narednog ponedjeljka u tim školama neće biti nastave.

Opći štrajk najavila je Skupština Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama Zapadnohercegovačkog kantona za ponedjeljak, 9. januara u 8 sati u svim srednjim školama tog kantona.

Razlozi za štrajk su, među ostalim, kako navode, nepotpisivanje Kolektivnog ugovora, te nepostizanje zajedničkog stava o postotku povećanja plaće, piše Klix.ba.

“Prošla su gotovo četiri mjeseca otkako smo Vladi i Ministarstvu obrazovanja službeno najavili mogućnost pokretanja općeg štrajka, dva mjeseca od donošenja Odluke i više od godinu dana kako je potpisan Sporazum kojim nam je ‘zagarantovano’ potpisivanje Kolektivnog ugovora do 1. marta 2022.godine”, podsjetili su iz Sindikatu.

Međutim, kako navode, sve vrijeme odvija se davno započeta praksa ignoriranja, obmanjivanja i odugovlačenja.

“Upozoravali smo na rokove, pozivali na razgovore, obraćali se Skupštini ZHK, a jedini rezultat ‘partnerske i socijalne suradnje’ jeste taj da nam je, za dodatno odugovlačenje, proturena jednostrano osmišljena verzija Kolektivnog ugovora kojom su nam ‘partneri’ predvidjeli manja prava nego što ih imamo po Zakonu o radu”, pojašnjavaju iz Nezavisnog sindikata ZHK.

Tvrde da uopće nisu dobili priliku obrazložiti financijska traženja specifična za djelatnike u srednjim školama, odnosno direktno pregovarati s relevantnim predstavnicima Vlade.

Napominju kako je prosvjeta najveći proračunski korisnik i ujedno jedini čiji djelatnici nemaju mogućnost napredovanja, korištenja stimulacija, sustava nagrađivanja za postignute rezultate i slično. Ističu da je jedina razlika između početnika i iskusnog djelatnika u godinama staža, te da je plaća najbolnija tačka svake zaposlene osobe u tom kantonu.

“Pozvat će se vladajući na to da smo dobili početkom 2022. povišicu od 10 posto. Međutim, tih 10 posto nije ‘pojela’ ova inflacija s kojom se trenutno borimo nego inflacije koje godinama glođu možda i najjadnija primanja u ZHK, a to su ona prosvjetna”, upozoravaju iz Sindikata.

Ističu da su Vlade većine drugih kantona u Federaciji potpisale ugovore sa sindikatima i dogovorile povećanja plaća, te da su oni dali dovoljno vremena nakon izbora za konsolidaciju i završetak priče s njihovim Kolektivnim ugovorom, ali da više ne mogu čekati.

Navode kako im je bio cilj da se ne uvuku u otimanje božićnih i novogodišnjih blagdana sebi, učenicima i porodicama i da su bili uvjereni kako će u tišini i bez javnih istupa, bez remećenja nastavnog procesa i podizanja tenzija privesti kraju Kolektivni ugovor čak i prije Božića. Ali kako se to nije dogodilo primorani su na sindikalne aktivnosti i borbu za svoja prava.

“To što Vlada još uvijek nije formirana ni nakon četiri mjeseca od izbora možda nema direktne veze s traženjem prosvjetara, ali sigurni smo da je najava općeg štrajka trebala biti motiv za ubrzanje tog procesa”, poručili su predstavnici nezadovoljnih prosvjetara u Zapadnoj Hercegovini.