Ekološki aktivisti protiv investicija EU u plin i nuklearke

Ekolozi planiraju pravne korake protiv novih pravila Europske unije koja buduće investicije u nuklearne elektrane i plinsku infrastrukturu prozivaju ekološki prihvatljivima, stoji u priopćenju.  Skupina ekoloških organizacija, uključujući Greenpeace, WWF i njemački BUND, pozvala je Europsku komisiju da ponovno razmotri ta pravila te ih povuče javlja Hina.

Ako ih Komisija ne povuče, organizacije će ih pokušati osporiti na Europskom sudu (ECJ). Plin i nuklearna energija trebali bi od siječnja biti uključeni u takozvanu taksonomiju, koja određuje područja u koja građani i tvrtke mogu investirati za borbu protiv klimatskih promjena. 

Ta odluka ima podršku Europskog parlamenta i članica, usprkos kritikama da se izgaranjem plina proizvodi ugljikov dioksid te da još uvijek nema konačnog rješenja za radioaktivni otpad, piše agencija dpa. 

Ekološke organizacije smatraju da ova klasifikacija krši europske zakone o borbi protiv klimatskih promjena te da je suprotna Pariškom klimatskom sporazumu o ograničavanju zagrijavanja Zemlje na 1.5 stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje. 

Dio aktivista ističe kako su visoke cijene plina glavni uzrok rasta životnih troškova na kontinentu te da je stoga promoviranje tog energenta u suprotnosti s ciljevima EU.