Ekološki aktivisti zabrinuti za pitku vodu

FOTO : Facebook

U povodu Svjetskog dana voda, neformalna grupa građana “Zaštitimo izvore Mandeka” pozvala je Vladu i Ministarstvo gospodarstva Hercegbosanske županije da zbog uočenih nepravilnosti, a u skladu sa zahtjevom građana, preispitaju i raskinu ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju vode na tom lokalitetu.

“Simbolično, koristimo ovu priliku da podsjetimo da mi već godinama strahujemo da bi bilo kakvim aktivnostima u blizini izvora mogla nastati posljedica po pitku vodu kojom se snadbijevamo, a ako presuše ovi izvori, posljedice bi mogle biti i po Mandek iz kojeg sela nizvodno crpe vodu. Pitka voda ne bi bila ugrožena da nije izdano rješenje o odobravanju istraživanja mineralne sirovine s nizom nepravilnosti što je potvrdilo i radno tijelo koje je formirala županijska vlada s ciljem izrade izvješća po kompletnom predmetu vezanom za ovu koncesiju od 2006. do svibnja 2021. godine”, navodi se u priopćenju.

Neformalna grupa građana podsjeća kako nije održana javna rasprava s mještanima MZ Vidoši niti su mještani dali bilo kakvu suglasnost na ta istraživanja što je, kako se navodi, dovoljan razlog da županijska vlada i resorno ministarstvo preispitaju zaključeni ugovor zajedno s aneksima i utvrde sve činjenice koje bi mogle dovesti do raskida koncesije.