„Feministička čitanka“ je pokušaj jačanja razvoja feminističko-kritičkog diskursa u bh. društvu

Promocija knjige „Feministička čitanka“, autorica Damirke Mihaljević i Martine Planinić, održana je u domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Ova knjiga nastala je iz nastojanja i želje da se u bh. javnom prostoru aktueliziraju teme koje su vezane za feminizam, za poziciju žene. Vidjeli smo po zadnjim izborima da to baš i ne ide tako dobro, iako je BiH napravila značajan iskorak u smislu institucionalnog nastojanja da se žena u političkoj participaciji dovede u jednaku poziciju kao i muškarci. To je samo, na neki način, refleksija stvarne pozicije žene u društvu – izjavila je autorica knjige Damirka Mihaljević, vanredna profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM).

Ona smatra kako se feminizam, i ovdje i u svijetu, shvaća s jednom dozom opreza i straha zbog neznanja.

Iza toga se najviše krije jedno veliko neznanje, odnosno nepoznavanje osnovnih elementarnih činjenica što je feminizam dao zapadnoj civilizaciji. Feminizam se danas najčešće veže za treći val, za pojavu rodne ideologije i isprepletenost feminizma s rodnom ideologijom. Time se feminizam, na neki način, udaljio od njegovog temeljnog cilja, a to je borba protiv različitih oblika diskriminacije nad ženama – ističe Mihaljević.

Koautorica knjige i docentica na Filozofskom fakultetu SUM-a Martina Planinić naglasila je kako je u pisanje „Feministička čitanka“, koje je trajalo dvije godine, uložen ogroman trud, a sve s ciljem jačanja feminističko-kritičkog diskursa u bh. društvu.

Također, cilj nam je senzibiliziranje čitateljica i čitatelja o ovoj jako važnoj temi. Činjenica je da nisu sve žene ravnopravne u bh. društvu, potrebno je stvoriti pozitivnu klimu kako bi sve žene imale jednak pristup resursima obrazovanja, znanja, moći i ostalih mogućnosti – naglasila je Planinić.

Dodala je kako je „Feministička čitanka“ prvenstveno namijenjena studenticama i studentima, ali i da se nada da će knjiga naći put do šireg kruga čitatelja.

Knjiga je objavljena u okviru izdavačke djelatnosti Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke a na promociji knjige govorila je i resorna ministrica Jasna Duraković.

Promocija ima itekakav značaj u smislu postavljanja pitanja gdje su žene danas, da li je njihova vizibilnost dovoljna, jesu li na rukovodećim pozicijama, u kojoj mjeri učestvuju u procesu donošenja važnih odluka, što njihove pozicije znače te koliko su žene integriranje u samo društvo javnog i političkog djelovanja – kazala je ministrica Duraković.

Poručila je i kako će Ministarstvo u budućnosti nastaviti raditi vezano za ovu temu.

Pozivam druge književnice i književnike, autorice i autore, studentice i studente koji proučavaju ovu oblast, da smo tu, da radimo na promociji, njegovanju, zaštiti i afirmaciji prije svega ženskih ljudskih prava, a tako i svih drugih marginaliziranih skupina koje postoje u ovoj zemlji – rekla je Duraković.

Pored federalne ministrice i autorica o knjizi je večeras govorila i izvanredna profesorica Filozofskog fakulteta SUM-a Silvana Marić-Tokić te docent Sveučilišta u Dubrovniku Đorđe Obradović.

(Agencije/AbrašRadio)