FUP upozorava na učestalu “phishing” prevaru putem interneta

Federalna uprava policije želi upozorava građane na sve učestaliji pojavni oblik “phishing” kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine.

Radi se o pripremnim radnjama poduzetim od strane nepoznatih počinitelja radi počinjenja krivičnog djela “Prevara”. U posljednje vrijeme na veći broj adresa elektronske pošte različitih primatelja u Bosni i Hercegovini, dostavljaju se lažne poruke u kojima se nepoznate osobe predstavlja kao službene osobe istražnih organa susjednih država.

Jedan od primjera je da se nepoznata osoba ili osobe predstavljaju kao rukovodioci organizacione jedinice Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske. U istoj poruci navodi kako se primatelja poruke sumnjiči za više različitih krivičnih djela i traži od primaoca da odgovori na poruku. Sve to se radi s ciljem uspostavljanja kontakata, te kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primaoca poruke, kako bi isti poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist spomenute osobe.

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacione sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal.