Generacijski projekat “Tunel Prenj” bi trebao biti završen 2031. godine

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izabrala je konsultante na projektu izgradnje dionice koridora 5c Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever. Ova dionica uključuje „tunel Prenj“ koji će biti dug skoro 11 kilometara, odnosno jedan je od najdužih ove vrste u Evropi, objavio je EBRD-a. Radi se o ugovoru za konsultantske usluge na izgradnji projekta, uključujući zaštitu okoliša a vrijednost ugovora je oko 9 miliona eura. Planirani datum završetka radova je 7. aprila 2031. godine.

Posao je dobio konzorcij od tri austrijske i jedne slovenske kompanije. Tunel Prenj, generacijski pothvat koji će zbog svoje kompleksnosti uslijed iznimne geografske zahtjevnosti predstavljati tehnički najsofisticiraniji projekt u povijesti građevinarstva na ovim prostorima, a iz ugla struke priliku za pokazati najbolje u svladavanju planinskog masiva, trebao bi biti ugovoren do kraja ove godine.

Tunel je lociran u središnjem masivu planine Prenj i s dužinom od 10,45 kilometara (sa svim pristupima oko 12 kilometara) bit će deveti najduži cestovni tunel u Europi, a prvi je takav tunel u Bosni i Hercegovini koji prelazi granicu od šest kilometara.

Konceptualni idejni projekt za tunel Prenj je završen.

Izgradnja i opremanje obe tunelske cijevi radit će se uporedo. Kako bi se rizik investitora sveo na minimum u pogledu cijene izgradnje te odabrani izvođač mogao što prije započeti s radovima, u dogovoru s vanjskim suradnicima urađen je niz priprema koje uključuju sveobuhvatne geološko-geotehničke i geofizičke podloge.

Izgradnjom tunela Prenj vrijeme putovanja na relaciji Sarajevo – Mostar skratit će se s dosadašnja dva sata na nešto manje od jednog sata, što u konačnici dovodi do skraćenja puta za 31 km i značajno ubrzava prevoz ljudi, roba i usluga.