Gimnazija Mostar: Promocija nauke i druženje s doktoricom nauka, Irmom Čustović


Gimnazije Mostar pozva 6. februara u 13 sati u prostorijama Španske sobe na virtualni obilazak svjetskih laboratorija, promociju nauke i druženje s doktoricom nauka, Irmom Čustović, uspješnom svjetskom naučnicom i alumnisticom Gimnazije Mostar.

Tokom gimnazijskog školovanja Irma je bila odlična učenica, vrijedna i savjesna, učenica koja se isticala i u društvenim i u prirodnim naukama, u svim nastavnim i vannastavnim aktivnostima.
Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja Irma je završila diplomski i master studije iz oblasti fizike i hemije, a s punom stipendijom 2020. godine doktorirala je na Univerzitetu Franche-Comté u Francuskoj.


Trenutno je docent na Université de Bourgogne i istraživač na Francuskom nacionalnom centru za naučna istraživanja.


Dr. Irma Čustović i njen istraživački tim prvi su svijetu prikazali metodološki protokol za AFM-IR nanospektroskopsku analizu DNA molekula.


Vrhunski rezultati njenih istraživanja objavljeni su u prestižnom Nature: Scientific Reports.

Ponosni smo što je Irma bila naša učenica i čestitamo joj na ostvarenim rezultatima!

Izuzetno nam je drago što ćemo imati priliku čuti Irmina iskustva, njene profesionalne puteve.
Irma će nam predstaviti sebe i svoju struku, zatim svoj put iz Bosne i Hercegovine u Francusku, upoznat će nas sa životnim stilom jednog naučnika, pokazat će nam gdje radi i sprovest će nas ne samo kroz svoju laboratoriju, nego i kroz internacionalne laboratorije kojima ima pristup (Švicarska i Japan).


U dijelu “Otvorena vrata laboratorija“ vidjet ćemo slike i videa Irminih eksperimenata i uređaja.

Želimo da naši mladi intelektualci vide jedan prelijep put, put mlade osobe koja nam pokazuje kako može i treba da se gradi ličnost, karijera i kako da se na najljepši mogući način doprinese društvu – kroz rad, trud i zalaganje.


Želimo da motiviramo gimnazijalce da se bave naukom, da shvate da se samo uz trud i rad uspijeva, da nauka može da bude popularna, zanimljiva i vrijedna truda i odricanja!
Želimo da mladi mlade upućuju, svojim primjerom im otvaraju nove vidike i ohrabruju naše buduće naučnike.

Gimnazija Mostar ~ 129 godina u službi odgoja i obrazovanja…