Glasanje: Izaberi prostor koji te pokreće!

Glasanje: Izaberi prostor koji te pokreće!

Građanke i građani Mostara,

Pozivamo vas da svojim glasovima doprinesete poboljšanju funkcionalnosti javnih prostora u Mostaru.

U okviru Projekta “Mostar – Prostori koji pokreću“ poboljšavaće se funkcionalnost javnih prostora u Mostaru za dobrobit građana, a vi imate priliku uticati na odluku na kojim prostorima će se intervenisati tokom projekta.

Možete glasati za ukupno 5 ponuđenih intervencija od ukupno 71, na jednoj ili više lokacija.

Glasanje je otvoreno od 8. 8. 2022. do 4. 9. 2022. godine.

Glasati možete u anketi ispod ili putem linka:

Listu za glasanje smo pripremili:
• Kroz javne konsultacije na kojima su građanke i građani dali svoje prijedloge za razvoj javnih prostora u cijelom gradu;
• Kroz konsultacije sa nadležnim u Odjelu za urbanizam Grada Mostara koji su nam pomogli da finaliziramo listu vaših prijedloga.

Nakon analize rezultata vašeg glasanja, odabraćemo finalne intervencije za implementaciju, na osnovu sljedećih kriterija: najveći broj glasova u anketi, usklađenost sa projektnim prioritetima, budžetskim mogućnostima i vremenskim okvirom i administrativno-tehnička izvodljivost.

Intervencije će biti rasprostranjene po čitavoj teritoriji grada Mostara. Naši projektni prioriteti su sljedeće kategorije korisnika javnih prostora: djeca, mladi, žene, osobe treće dobi i osobe sa invaliditetom.

Ukoliko u anketnom procesu javnog glasanja ne odaberemo dovoljan broj javnih prostora i intervencija u njima, pokrenut ćemo ovaj proces ispočetka.

Ono što se u okviru ovog projekta ne može uraditi je:

  • izgradnja novih javnih prostora ili proširivanje postojećih
  • finansijski visoko zahtjevna rekonstrukcija javnih prostora
  • intervencije u privatnim posjedima
  • intervencije u razrušenim prostorima
  • intervencije koje uključuju teško savladive pravno-tehničke prepreke
  • intervencije koje podrazumijevaju predug tok procesa
  • neodržive intervencije i one koje ne zadovoljavaju potrebe neke od ciljnih skupina.

Istražite tačne lokacije predloženih intervencija na mapi ovdje.

Možete pregledati kompletnu, tematski organizovanu listu investicija sa menija ovdje.

Za više informacija o grantovima, kriterijima za odabir intervencija i drugim projektnim aktivnostima, pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).