Goethe-Institut: Sedmica njemačkog filma u OKC Abrašević

Od marta do novembra 2023. Goethe-Institut predstavlja Sedmicu njemačkog filma u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini. Odabrano je pet novih njemačkih igranih filmova iz 2020. i 2021. godine, uključujući nagrađivane hitove s Berlinalea, socijalne drame, jedan road movie, te kriminalistički film za odrasle, mlade i djecu.

Izbor filmova nudi dubok uvid u današnje njemačko društvo, ali i uznemirujući uvid u globalni svijet koji nas čeka u budućnosti. Svih sedam festivalskih filmova obećavaju ne samo uzbudljiva i dirljiva kino iskustva, već pružaju i puno postora za razmišljanje i razgovor.

Ove filmove moći ćete pogledati u OKC Abrašević u periodu od 23. – 27. oktobra:


23. oktobar – 19:00 h – ‘Moj sin’, Lena Stahl (drama, komedija) – ‘Mein Sohn’ (2020.), trajanje: 94 min.

Skateboard fora nakon noćnog provoda bila je prevelika čak i za profesionalnog skatera Jasona. Spektakularna nesreća vodi ga direktno na odjel za intenzivnu njegu. Tek što se probudio iz kome, ponosno bilježi povrede za svoje pratitelje; jer preživjeti nešto ovako svjedoči o vlastitoj neranjivosti. Ali Jasonova zabrinuta majka, uspješna fotografkinja Marlene, već mu je nabavila mjesto u rehabilitacionom centru u Švicarskoj, i planira da ga lično, u svom starom Volvu, odvede tamo; povjerenje je izgubljeno, kontrola je bolja. Dva svijeta se sudaraju na vrlo malom prostoru, ovaj pozorišni komad u automobilu na njemačkim cestama prijeti da postane horor putovanje. Na putu odsjedaju u kući prijateljice koji živi u nekoj vrsti hipi komune i koja propagira potpuno drugačiji model života. Majka i sin polako počinju shvatati koliko malo znaju o životu onog drugog. Počinje oprezno razmišljanje o ulogama majke i stavovima odbijanja, o odrastanju i mogućnosti prepuštanja. Road movie bi ipak mogao postati putovanje samootkrivanja.


24. oktobar – 19:00 h – ‘Misija Ulja Funk’, Barbara Kronenberg (avantura, porodični) – ‘Mission Ulja Funk’ (2021.), trajanje: 93 min.

Slobodna crkva Lemheim, usred Njemačke: U službi za djecu čak i najčudniji prilozi dobiju aplauz, jedino Uljino predavanje o astronomiji uopće ne dobija priliku da se održi. Dvanaestogodišnja mlada naučnica upravo je otkrila svoj prvi asteroid. Posebno za Uljinu rusko-njemačku baku, božansko stvaranje i nauka se ne mogu spojiti. Hitro pobaca svu tehničku opremu svoje unuke. Ljutita Ulja sa svojim školskim drugom Henkom, koji pojma nema u kojem smjeru ide putovanje, ali koji zna dosta o automobilima, pogrebnim vozilom porodice Funk bježi prema Bjelorusiji. Tu bi njihov asteroid uskoro trebao pasti. Počinje bizarna hajka na čijim se živopisno uređenim stanicama, sukobi, koji već duže vrijeme tinjaju, pojavljuju u potpuno novom svjetlu. Na stranputicama, moralizatori se razotkrivaju kao licemjeri, a podijeljene porodice, prijatelji, ljubavnici i zemlje ponovo se zbližavaju.


25. oktobar – 19:00 h – ‘Kopilot – Svijet će biti drugačiji’, Anne Zohra Berrached (drama) – ‘Die Welt wird eine andere sein’ (2021.), trajanje: 118 min.

Sredinom devedesetih godina, na vašaru, Asli je prvi put ugledala Saeeda koji je neposredno prije početka vožnje preplašen sišao sa vrteške. Tokom igre „Zavrti flašu“, na derneku u studentskom domu, njih dvoje se zbližavaju. Asli je fascinirana Saeedovom karizmom i samoupouzdanjem. Iako se njena majka protivi njihovoj vezi, dvoje studenata se u tajnosti vjenčaju. U jednoj hamburškoj džamiji se zavjetuju da će ostati zajedno i čuvati tajne onog drugog. Asli pokušava da pronađe svoj put između samoodređenja, tradicionalnog roditeljskog doma i ljubavi koja od nje zahtjeva žrtvu. Zatim Saeed nestaje. Njegova odluka mijenja Aslin život prije nego što potrese cijeli svijet.


26. oktobar – 19:00 h – ‘Sanjar košmara’, Philipp Klinger (drama) – ‘Albträumer’ (2020.), trajanje: 93 min.

Otkako je njen tada sedamnaestogodišnji stariji brat Dennis, prije dvije godine skočio sa mosta u smrt, Rebekka pokušava da se pomiri sa njegovom samoubistvom. Roditelji se, s druge strane, trude prije svega da održe fasadu sretne porodice. Za  Dennisovu smrt krivicu prebacuju na njegovog prijatelja Vincenta, koji je tada bio s njim, ali to pitanje nikad nije riješeno. Kada se Vincent ponovo vrati u selo, Rebekka traži njegovo društvo, želi od njega što  više saznati o svom bratu, ali i osjeća privlačnost prema njemu, iako je njegovo ponašanje izrazito promjenjivo a i strastveno. Nakon što preko Vincenta sve više prodire u Dennisov skriveni svijet i shvati da je između dva dječaka postojalo više od prijateljstva i dok njeni roditelji ignoriraju sve pripremajući veliku zabavu za njen 18. rođendan, Rebekka sama mora donijeti odluku o svom daljem životu.


27. oktobar – 19:00 h – ‘Hyperland’, Mario Sixtus (drama, SF) – ‘Hyperland’ (2021.), trajanje: 107 min.

Mario Sixtus govori o budućnosti u kojoj su društveni mediji potpuno preuzeli vlast. Postupci svakog pojedinca vide se u javnosti i unose se u sistem ocjenjivanja, i ko god ima naklonost mase biva nagrađen privilegijama. Sixtus, međutim, pokazuje uzbudljiviju varijantu, postojanja onih, koji u ovom sistemu propadaju i žive van društva. Istovremeno se HYPERLAND bavi temama koje idu ruku pod ruku sa digitalizacijom svijeta – lažne vijesti, lažne činjenice, kampanje mržnje na internetu, a sve to biva potaknuto silovanjem za koje počinitelj okrivljuje žrtvu. Tu naučna fantastika prelazi u triler, jer se Cee, glavni lik filma, u nuždi,  brani kriminalom.


Svi filmovi su titlovani na b/h/s/c, a ulaz na sve projekcije je besplatan.