Google kreće stopama Applea i Samsunga

Foto: GSMArena.com

Neke od glasina vezanih za Google prošle godine odnosile su se na sve veći fokus kompanije na hardver. Tako osim nasljednika pametnih telefona Pixel ove godine očekujemo i prvi Googleov savitljivi telefon, ali i novi model tableta, prenosi bljesak.info.

Glasine koje su mrežom počele kružiti ovaj tjedan kažu kako internetski div priprema još jedan uređaj kakav su već predstavile tvrtke poput Applea i Samsunga. Riječ je o malim lokacijskim uređajima koji se postavljaju uz telefon, novčanik, torbe ili ključeve kako bi ih, u slučaju da ih izgubite ili ih netko ukrade, mogli pronaći.

U slučaju gubitka ti uređaji šalju signale za traženje te privatne identifikatore koje mogu uhvatiti drugi Appleovi ili Samsungovi uređaji (pri čemu je privatnost zajamčena) kako bi se mogla pratiti lokacija. U slučaju da je uređaj koji želite pronaći blizu vas, a ne možete ga pronaći, dovoljno je aktivirati zvučni signal kako bi ga lakše pronašli.

Google sada, prema tim glasinama, razvija vlastiti lokacijski uređaj pod kodnim imenom “Grogu”, “Groguaudio”, odnosno “GR10”. Riječ je, dakle, o kodnim imenima koja bi se, jednom kada se (ako se) uređaj predstavi, mogla promijeniti. Za njegov razvoj zadužena je ekipa iz odjela za razvoj pametnih uređaja Nest, iako to ne mora značiti da će se prodavati pod tim brendom. Kao i slični uređaji, i Googleovi gadgeti za lociranje podržavat će tehnologije UWB i Bluetooth Low Energy za slanje signala.