Građani Mostara ne odustaju: Traže raskid koncesionog ugovora za izradnju MHE na Bunskim Kanalima

Foto: Wikipedia

Povodom Međunarodnog dana rijeka, neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Buni” ponovila je da je raskid koncesionog ugovora za mHE na Bunskim kanalima još uvijek na čekanju  te da ovaj spomenik prirode još uvijek nije trajno zaštićen.

“Simbolično na Međunarodni dan rijeka želimo da apelujemo na resorno ministarstvo i Vladu HNK da konačno raskinu koncesioni ugovor za mHE na Bunskim kanalima. Vjerujemo da će koncesioni ugovor za mHE na Bunskim kanalima biti uskoro raskinut te da ćemo naredne godine na ovaj dan slaviti pobjedu. U skladu sa tim, nadamo se kako nećemo dugo čekati da Vlada HNK, odnosno resorno ministarstvo, u skupštinsku proceduru upute informaciju o realizaciji potpisanih ugovora o koncesiji za 2022. godinu te da ista neće postati kamen spoticanja već će ishoditi raskidom koncesionog ugovora”, navode predstavnici neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni”.

Podsjećamo, iz trenutnog Prostornog plana Grada Mostara izbrisane su 2 mHE na Bunskim kanalima te je na taj način usklađen Prostorni plan Grada Mostara sa Prostornim planom više razine tj. kantona. S obzirom na to da su se stvorili zakonski uvjeti za raskid koncesionog ugovora, neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Buni” se obratila svim zastupnicima u Skupštini HNK, te je u Skupštini HNK pokrenuta inicijativa za raskid koncesionog ugovora.  

Na sjednici Skupštine HNK, održanoj  27.02., je zaključeno da će biti sačinjena nova informacija za 2022. godinu koja će obuhvatiti nove činjenice u slučaju mHE na Bunskim kanalima i koja će uskoro biti na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja. Ovo je, prema riječima sudionika rasprave, samo početni korak ka konačnom raskidu koncesionog ugovora za mHE na Bunskim kanalima, jer će se rasprava o raskidu koncesionog ugovora nastaviti nakon što Vlada HNK usvoji novu informaciju i predstavi je Skupštini.

Mi nastavljamo našu pravnu borbu i nećemo odustati dok se konačno ne zabrani gradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode, poručila je neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Buni”.