GV Mostar: Statut nije usvojen!

Odluka o Statutu Grada Mostara nije usvojena na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostar.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić je rekao kako je mu je žao što drugi put ova tačka nije dobila potrebnu većinu.

“Ono što je od velikog značaja za Grad Mostar jeste Statut Grada. Ja sam obvezan izvijestiti međunarodnu zajednicu i sve potpisnike ovog sporazuma da Statut nije usvojen i očekujem pomoć od njih i veći angažman kako bi Statut usvojili i naredne izbore 2024. godine proveli u skladu sa zakonom. Tražit ću da se više angažiraju kako bi se ovaj Sporazum u potpunosti usvojio te ću od visokog predstavnika tražiti da, ako nema dogovora, nametne ono što smo potpisali”, rekao je. Marić.

Ipak , rekao je kako sjednicu smatra uspješnom.

“Usvojili smo nekoliko jako bitnih Regulacijskih planova za Grad Mostar, koji omogućavaju brži razvoj i ulaganje u grad. Za neke od planova već imamo potencijalne investitore koji su već kupili određena zemljišta ili objekte gdje će se raditi po ovim usvojenim regulacijskim planovima. To se odnosi na dio Centralne zone što je zgrada Razvitka, Fejićeva ulice dio kod Fabrike duhana te treći dio Rondoa” rekao je Marić.

Gradsko vijeće je usvojilo i odluku adresnom sistemu Grada Mostara i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima te zgrada brojevima.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je rekao kako je njegov stav oko Statuta jasan.

”Propagiram da se u redovnoj proceduri u Gradskom vijeću donese Statut. Jasno je vidljivo da dokument koji je potpisan, kao sastavni dio Mostarskog sporazuma, ima izvjesne manjkavosti, i ne vidim nikakav razloga da ne raspravljamo o njemu i da ga u redovnoj proceduri donesemo. Volio bih vidjeti Statut Mostara što prije, kad će to biti je ipak na vijećnicima”, rekao je on.

(AbrašRadio)