Hercegovini prijeti izlijevanje rijeka iz korita

U Bosni i Hercegovini se u noći s petka na subotu očekuje više padalina, što će dovesti do blagog porasta vodostaja i na pojedinim područjima izlijevanja rijeka iz korita.

U subotu se očekuje oblačno vrijeme s kišom. U večernjim satima na vrhovima planina je moguć slab snijeg. Očekivana količina padalina u većem dijelu zemlje između 15 i 30, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom.

Jutarnja temperatura od sedam do 12, na jugu do 14, a dnevna od osam do 13, na jugu do 16 stupnjeva.

Kako najavljuje Federalni hidrometeorološki zavod, u nedjelju će biti u Bosni oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom. U Hercegovini jutro oblačno, uz postupno razvedravanje tijekom dana. Jutarnja temperatura od četiri do devet, na jugu do 13, a dnevna od sedam do 12, u Hercegovini od 14 do 18 stupnjeva.

Upozorenje o blagom porastu vodostaja

Nadležne agencije su se oglasile i zbog postojanja mogućnosti da na određenim područjima dođe do izlijevanja rijeka iz korita.

Iz ove agencije su sugerirali nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlastima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara je preporučen pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno prilaziti obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) provesti mjere samozaštite u cilju smanjenja i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.