HNK: Počinje obavezna preventivna deratizacija

Obavezna preventivna deratizacija na prostoru Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK) počinje danas, saopštili su iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) HNK.

Cilj je da se smanji broj glodara na biološki podnošljiv nivo za održavanje povoljne epidemiološke situacije na prostoru kantona, navedeno je u saopštenju.

“Akcija će se provoditi postavljanjem otrova na javne i zelene površine u pojasu gradskih i prigradskih naselja, na obale rijeka, u kanalizacijske šahtove, deponije čvrstog otpada, groblja, ruševne objekte, u obrazovne i zdravstvene institucije, vjerske i druge javne objekte.

Iz ZZJZ-a ističu da će koristiti savremena efikasna sredstva za uništavanje glodara, a obzirom na činjenicu da je riječ o otrovu, ujedno apeliraju na stanovništvo da mamce ne diraju i ne pomjeraju sa postavljenih lokacija, te da posebno pažljivo kontroliraju svoje kućne ljubimce, sukladno zakonskim propisima.

Provođenje proljetne faze obavezne preventivne deratizacije na području HNK-a planirano je prema sljedećem rasporedu:

Mostar od 21. maja do 1. juna,

Konjic od 21. do 28. maja,

Jablanica od 29. do 31. maja,

Čitluk i Prozor-Rama od 3. do 4. juna,

Ravno 4. juna,

Stolac 5. juna,

Neum 6. juna i

Čapljina od 6. do 8. juna.

Iz ZZJZ-a HNK-a napominju da su moguća odstupanja od navedenih termina ako to nalože vremenske neprilike ili druge nepredviđene okolnosti, navedeno je u saopštenju. 

(AbrašRadio)