Irma Baralija: Mostar na rubu beznađa – Izbori ili smrt! (Irma Baralija)

Irma Baralija: Izbori u u februaru naredne godine

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na održanoj 21. sjednici donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine. Izbori će se održati u nedjelju, 4. oktobra. Odlukom o raspisivanju i održavanju izbora raspisuju se neposredni izbori za 64 općinska vijeća u entitetu Federacija BiH, 56 skupština općina u entitetu Republika Srpska, 120 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 22 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Brčko Distrikta.

Izbori za vijećnike u Gradskom vijeću Mostara bit će raspisani po stjecanju neophodnih uvjeta za to. Upravo o tim uvjetima i neraspisivanju izbora i u Gradu Mostaru razgovaraćemo sa našom današnjom gošćom, Irmom Baralijom, potpredsjednicom Naše stranke. Razgovarao Husein Oručević.


AR: Tužila si državu Bosnu i Hercegovinu pred Europskim sudom za ljudska prava i prema tužbi koju si dobila BiH mora u roku od šest mjeseci nakon pravomoćnosti presude izmijeniti relevantno zakonodavstvo kako bi se nakon 12 godina konačno održali izbori u Mostaru. Prva stanica u lancu instititucija koje su odgovorne za neodržavanje izbora u Mostaru je Parlament BiH. Oni i dalje šute. Hoće li se konačno, i u tim zastupničkim klupama, progovoriti o izborima u gradu na Neretvi?

Irma Baralija: U momentu kada se desila presuda, to je bio 29. oktobar. Nakon toga su morala proći tri mjeseca, što je ustvari bio period predviđen za eventualnu žalbu Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina nije uložila žalbu, pa je samim tim presuda postala pravomoćna 29. januara. Od tog trenutka je krenuo da teče period od šest mjeseci, pa je samim tim, dakle, od 29. januara do 29. jula taj period koji je samom presudom previđen za državni parlament da eventualno nađe rješenje, izmijeni izborni zakon kako bi se mogli održati izbori u Mostaru. Vidite i sami, prošla je većina tog vremena, ostalo je još nažalost samo par mjeseci. Parlament ne samo da nije pronašao rješenje za Mostar, nego čak nije uopšte organizovao ni tematsku sjednicu za temu Mostara.

Klub Naša stranka-Nezavisni blok naredne sedmice službeno upućuje zahtjev kroz proceduru kojim traži da se makar drži ta tematska sjednica. Vidjet ćemo da li će se rješenje naći ili ne. Bilo bi dobro, ali čak i ako se ne nađe, važno je da se na toj sjednici, koju će uživo prenositi televizija, vidi koji su to prijedlozi dolazili sa svih strana sve ove godine, važno je podsjetiti građane i građanke Mostara i generalno ljude u BiH koji su to sve prijedlozi na stolu. Također je i važno da se o tim prijedlozima i prodiskutuje u parlamentu. Nama je cilj da onda stvari činimo što transparentijima i cilj nam je da se tada donese rješenje u državnom Parlamentu BiH.

Ako do toga ne dođe, a ako me pitate za lično mišljenje, u postotcima mislim da su šanse da se to desi u državnom parlamentu nažalost prilično male. Tako da bi, ukoliko ta opcija propadne, Ustavni sud praktički već 1. augusta (jer 27. 7. istječe tih šest mjeseci) mogao pronaći neko privremeno rješenje i narediti CIK-u da raspiše izbore za Mostar.

Naravno, nikad se stvari u BiH, a pogotovo vezane za Mostar, ne odigravaju tako brzo i učinkovito, tako da nije vjerojatno ni da će Ustavni sud odmah 1. augusta donijeti neko rješenje, ali ja vjerujem da bi se tokom augusta ili eventualno u septembru, moglo donijeti neko privremeno riješenje za Mostar. E onda od tog datuma, da bi se ispoštovale zakonske procedure, treba proći 150 dana, odnosno pet mjeseci do momenta kad će se stvarno održati izbori. Tako da bismo u ovom trenutku, izbore u Mostaru mogli očekivati npr. u februaru naredne godine.

AR: Sud u Strasbourgu je naložio da, ukoliko se kroz šest mjeseci ne nađe rješenje kroz institucije državnog parlamenta, Ustavni sud BiH treba preuzeti na sebe odgovornost, te nametnuti privremeno rješenje za Mostar. Ustavni sud BiH čeka politiku, Parlament BiH lijenu i po mnogo čemu kriminalnu mostarsku političku kliku, a građani su opljačkani i već cijelo desetljeće ne mogu reći kakav grad žele, nemaju godinama svoje predstavnike, svoj glas. Kako je moguće da Ustavni sud BiH, kojem je presuđeno da donese odluku o održavanju izbora u Mostaru, nije to mogao uraditi i ranije? Kako će teći procedura donošenja te odluke od strane Ustavnog suda BiH, nakon 29. jula?

Irma Baralija: Varijante šta će biti i kako, teško je danas precizno predvidjeti, ali možemo zamisliti da kod Ustavnog suda, pošto je toliko dugo odbijao, jer su oni mogli svo vrijeme, kao što je i naznačeno u presudi, da riješe naše pitanje, očito ne postoji želja da uzmu to na sebe i riješe jer smatraju, kao što i jeste, da bi se to primarno trebalo da riješi u državnom parlamentu.

Samim tim što ne postoji ta pretjerana želja da se miješaju u nešto što je pitanje zakonodavne vlasti, oni će vrlo vjerojatno izbjegavati da detaljno preciziraju sve, pa će vjerojatno odlučiti onako principijelno da se moraju održati izbori i naredit će CIK-u, a onda će možda CIK precizirati neka detaljnija pravila, s tim da, kako god da bude i kakvo god bude rješenje koje će se namentuti u augustu ili septembru, ono će biti privremeno, i Ustavni sud i CIK će to samo sad uraditi s ciljem raspisivanja izbora kako bi se napokon izabrali lokalni vijećnici u vijećnicu Grada Mostara. Onda će tih 35 ljudi koji se izaberu imati 4 godine mandata da se dogovore kako stvarno žele da izgleda njihov grad, kakva žele da budu izborna pravila i kako žele da izgleda statut.

Dakle, vjerujem da će se ustvari ponovo prebaciti na te vijećnike, da novi saziv vijećnika i vijećnica odradi posao koji nije uradio onaj stari saziv iz 2008. godine.

AR: Mostar i ovaj put neće biti u redovnom izbornom ciklusu, kao i svi drugi gradovi i opštine u BiH. Kako taj momenat može uticati na donošenje odluke o konačnom održavanju izbora za GV Mostara?

Irma Baralija: Pošto su august i septembar tik pred lokalne izbore u ostatku BiH, možda budu rekli – hej nećemo sad dodatno talasati, jer kakva god da bude odluka, to će sigurno biti ispolitizirano, hajmo mi sačekati da prođu lokalni izbori pa ćemo onda donijeti odluku. Možemo očekivati npr. i varijantu da oni nametnu privremeno riješenje tek krajem oktobra, pa onda računajmo od 25. oktobra pa još pet mjeseci.

Nadam se da se to neće desiti, jer mislim da je pritisak velik. Prije par dana je i američki ambasador dao izjavu da se izbori u Mostaru moraju desiti ove godine što znači da tipuje i kladi se da će u parlamentu biti nađeno rješenje. Tako da bi se, recimo ako se nađe u junu, plus pet mjeseci, u decembru mogli desiti izbori. Ne znam, ali vidim da postoji pritisak.

Još uvijek je toliko opcija na stolu. Ne znamo šta će biti s drugim valom koronavirusa, teško je klackati, ali ja stvarno mislim i nadam se da će biti od februara do aprila naredne godine.

Poslušaj: