Izložba ‘Industrijalizacija u toku’

Fondacija Kulturnog naslijeđa bez granica BiH u saradnji sa Evropskom unijom te lokalni partner Udruženje ‘Fora’ pozivaju građane da posjete izložbu sa nazivom „Industrijalizacija u toku“. Putujuća izložba je multimedijalnog karaktera i biće postavljena u atriju Muzičkog centra Pavarotti od 10. 09. do 22. 09. 2020.

Izložba kroz timeline prikazuje historijski „hod“ bosanskohercegovačke industrije, ukazuje na njen veliki značaj u modernizacijskim procesima i razvojnim tokovima društva od kraja XIX. stoljeća do danas, te skreće pažnju na bosanskohercegovačko industrijsko naslijeđe koje čini dio evropske kulturne baštine.

Posebna pažnja posvećena je interpretaciji i prezentaciji odabranog arhivskog materijala, a izložbu čine i interaktivni elementi, video segmenti, animacije, kao i autentični predmeti u vezi za procesom industrijalizacije. U kreiranju sadržaja izložbe bio su uključen veliki broj institucija, istraživača i saradnika iz različitih oblasti kao i srednjoškolaca iz nekoliko srednjih škola u BiH.

Putujuća multimedijalna izložba „Industrijalizacija u toku“ bila je predstavljena Sarajevskoj publici u Historijskom Muzeju BiH, nakon čega dolazi u Mostar, te dalje putuje za Banja Luku i Zenicu. Ulaz na izložbu je slobodan. Organizatori zbog epidemiološke situacije nisu u mogućnosti održati svečano otvaranje izložbe, ali ista se može posjetiti svakim danom od 9-19 h u trajanju od 2 sedmice od četvrtka 10. 09. 2020. Organizovane ture za đake i studente mogu se najaviti na broj Udruženja Fora: 060 329 9090