Jablanica dobila Centar kreativnih industrija za zapošljavanje bez granica

U Jablanici je u okviru obilježavanja dana Općine, 22.02.2023. godine, svečano otvoren Centar kreativnih industrija. Posebna zahvalnost za otvaranje Centra upućena je EU koja je finansirala adaptaciju i opremanje centra kroz projekat prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“.

Kreativni centar se uspostavlja kao partnerska inicijativa javnih i privatnih organizacija a služit će kao multidisciplinarni prostor u kojem će se na inovativan način podržati razvoj kreativnih industrija i omogućiti kreiranje novih radnih mjesta. Svi zainteresovani moći će besplatno razvijati kreativno razmišljanje, poduzetnički duh i inovativnost u podržavajućem okruženju.

Načelnik Općine Damir Šabanovićje kazao kako čoekuje da centar postane rasadnik kreativnih ideja i razvoja kreativnih industrija.

Planirano je da tokom 2023. godine centar pruži usluge i obuke za preko 200 osoba, zainteresovanih za korištenje CNC mašina, programiranje, sticanje IT vještina, izrade suvenira, te da pruži niz drugih usluga. Posebno se zahvaljujemo EU koja je prepoznala potrebu da se u manjim lokalnim zajednicama unaprijedi infrastruktura za razvoj kreativnosti i inovativnosti. Takođe, veoma nam je bitno da će se rad centra u budućem radu oslanjati i na prekogranične resurse koji se zajednički razvijaju sa našim prijateljima iz Crne Gore“, rekao je Šabanović govoreći o značaju Centra za Jablanicu.

Projekt je višestruko značajnim ocijenio i šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju, Delegacija Evropske unije Gianluca Vannini.

Visok nivo nezaposlenosti mladih, niske stope sudjelovanja u radnoj snazi i veliki neformalni sektor su zajedničke karakteristike tržišta rada na prekograničnom području. Zajedničkim naporima prekograničnih partnera podržat će se  gotovo 400 tražitelja posla poboljšanjem vještina uvođenjem efikasnijih mehanizama podrške nezaposlenima i uvođenjem prekograničnog informativnog sistema“, kazao je Vannini.

Pored informativnih i usluga stručne obuke, Centar će omogućiti svim zainteresovanim poduzetnicima i pravnim licima, ali i onima koji planiraju da započnu bavljenje ovim djelatnostima da koriste novu sofisticiranu opremu za razvoj ideja u kreiranju novih proizvoda. Očekuje se da će centar u Jablanici zajedno sa centrima u Danilovgradu, Bijelom Polju i Konjicu raditi na širenju tržišta sektora kreativnih industrija.

Projekat “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“ kroz program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora finansira Evropska unija, a zajednički ga provode Općina Jablanica u saradnji sa organizacijom Multimedijal iz Bijelog Polja, Opštinom Danilovgrad (CG) i Udruženjem LiNK iz Mostara. Ukupna vrijednost projekta je 455.000 eura, od čega Evropska unija finansira 367.000 eura.