Jelena Milušić: Abrašević je za mnoge generacije bio prozor u svijet

Sinoćnjim sjajnim koncertom Jelene Milušić i Merime Ključo nastavljeno je obilježavanje jubilarnog dvadesetog rođendana OKC Abrašević.

Uvjerljiva izvedba različitih pjesama iz regije i šireg balkanskog područja, kao i vješto sačuvanog sefardskog nasljeđa, praćena pripovijedanjem i na momente kabaretskim stilom, oduševila je ispunjenu dvoranu. Bio je to intiman i emotivan spoj potpunog slaganja klasične harmonike i performativnog kontraalta koji nam je omogućio putovanje novim prostorima memorije Abraševića i svijeta.

Jelena Milušić je publici Abraševića posebno poznata po svom duu Barimatango koji je izvodio sefardske i romske pjesme s područja Balkana i jugoistočne Europe. Prvi album s Merimom Ključo nazvan je Lume – naziv pod kojim se nalazi cijeli život strasti i ljubavi, a može značiti svijet, život, izvor svjetlosti, iluziju, vatru, varnicu, ljubav, ljudskost i nešto više od ljubavi. Kroz brojne transformacije u glasu i zvuku harmonike ostvaruje se raznolikost od dinamičnih do nježnih dijelova. Ova skladna suradnja tako postaje mjesto teatralnosti u kojemu se nalaze brojne tradicijske pjesme u novim aranžmanima kao i cijeli ciklus ljubavnih pjesama koje je Ključo komponirala, a koje su zasnovane na tradicionalnim harmonijama romske, hrvatske, kosovarske i sefardske muzike.

Jelena Milušić se za naš radio prisjeća svoje historije u Abraševiću te nas vodi kroz umjetničku saradnju sa velikom Merimom Ključo.

Pripremio: Ronald Panza
Tonska realizacija: Boris Filipić

Fotografije: Monika Bazina
Žive snimke: Omer Korkman

Muzika:
Jelena Milušić i Merima Ključo – Zaspo Janko (live in Abrašević)
Jelena Milušić i Merima Ključo – Adio kerida (live in Abrašević)
Jelena Milušić i Merima Ključo – 20 godina (live in Abrašević)

Poslušaj: