Jubilarni 10. koncert mostarskih arabeski

Balet Mostar Arabesque

Balet Mostar Arabesque već 14 godina marljivo radi na popularizaciji i izvođenju baleta u Mostaru. Uz značajan uspjeh zabilježen s 9 medalja i 5 pehara na balkanskim kvalifikacijama za svjetsko finale ‘Dance World Cup’, važno je spomenuti uspješno realizirane projekte:

– Koncerti: „Naša djeca plešu klasični balet“ – izvođeni kontinuirano od 2010. do 2018. godine,
– Humanitarni koncerti i donacije za djecu sa posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju (2012-2018)
– Internacionalno natjecanje u baletu „Mia Čorak- Slavenska“, Zagreb (2014)
– World Ballet Competition Open Romania, Sibiu, Rumunija (2015) – International Ballet Competition Domenico Modugnio, Bari, Italija (2016)
– Organizacija masterclassa sa Carolyn Dorfman Company iz New Yorka, u saradnji sa Narodnim pozorištem Sarajevo i američkom ambasadom (novembar 2016)
– Finale Dance World Cup: Offenburg 2017, Sidges 2018 i Braga 2019 – Otvaranje i zatvaranje Dječijeg festivala Male Melodije Mostara (2009-2018)
– Otvaranje regionalnog događaja ‘Večernjakov pečat’ (2013-2018) – Projekti borbe protiv ovisnosti: “Ko počne sa travom- završi pod travom“, (2017) i “Imaš sve, kad poroku kažeš NE”, (2018)

Svoj jubilarni deseti koncert ‘Našadjecaplešuklasičnibalet’ Balet Mostar Arabesque izvest će u srijedu 18. decembra u HDHS Kosača s početkom u 19 h. Bit će to, kako je najavljeno, ujedno i predstavljanje dosadašnjih obrazovnih i umjetničkih rezultata rada skupine. Arabeske su za domaću publiku pripremile klasične, moderne i etno plesove.

Umjetnička direktorica i koreografkinja Balet Mostar Arabesque, profesorica Arleta Čehić kaže:

“Nije čudo u dobrim uslovima ostvariti dobre ili čak odlične rezultate i biti kreativan u koreografskom, kostimografskom i svakom drugom smislu, potrebnom za određeni nivo opstanka i reprezentativnosti. Ali je zaista čudo, u svakojakim neuslovima – počevši od sale za vježbanje, kadrovske logistike i tako dalje – to ipak nekako postići. Svaki grad, koji imalo drži do kulture i umjetnosti, treba imati baletsku školu finansiranu od Grada, a refleksija ulaganja u ovaj krhki vrhunski sport i umjetnost je dugoročna vrijednost budućih generacija.”

Organizator ovog događaja, udruga Let iz Mostara na svečanosti će uručiti i novčanu donaciju udruzi za djecu s posebnim potrebama ‘Sunce’, te novogodišnje poklone.

FB Event: https://www.facebook.com/events/942718802775895/

Stranica ‘Balet Mostar Arabeske