Konkurs za jubilarni Šantićev festival djece pjesnika

Povodom obilježavanja godišnjice rođenja velikog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) Prosvjeta Mostar organizira deseti Šantićev festival djece pjesnika koji je planiran početkom petog mjeseca 2023. godine.

Na festivalu mogu učestvovati učenici osnovnih škola iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, priopćeno je iz Prosvjete.

“Pozivamo škole, nastavnike jezika, voditelje literarnih i recitatorskih sekcija da motiviraju svoje učenike za prijavu te pozivamo učenike da se prijave i pošalju svoje radove na naš konkurs. Tema je slobodna”, stoji u pozivu.

Iz Prosvjete su izrazili nadu da će ovaj konkurs animirati mlade da se odazovu u što većem broju i pokažu “svoj dar i ljubav prema pisanju poezije”.

“Sve koji se odluče prijaviti na konkurs treba da obavezuje i ime našeg velikog pjesnika Alekse Šantića koji je slavu Mostara pronosio širom svijeta. U tom smislu svim učesnicima na konkursu želimo puno sreće i dobrodošlicu u magični poetski svijet”, stoji u priopćenju.

Na konkurs se može prijaviti slanjem radova i to najviše tri do 01.03. 2023. godine na adresu SPKD Prosvjeta Mostar, Maršala Tita 178, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina ili putem e-maila: prosvjetamo@gmail.com.

“Sa velikim ponosom ističemo da je na naše konkurse u proteklih devet godina stiglo oko 10.000 radova i da smo u našem gradu ugostili čak 220 mladih pjesnika – ambasadora poezije i finalista festivala iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i BiH. Poezijom smo povezali kreativne mlade ljude i napravili čvrste veze između mnogih gradova u regiji. Zahvaljujući našem festivalu o Mostaru i Aleksi Šantiću se piše u svim gradovima i državama regije”, navode iz Prosvjete.