Kostart #4: Izložba Figure, riječi i simboli

Izložba ‘Figure, riječi i simboli’ bit će otvorena 16. decembra u OKC Abrašević, a moći će se vidjeti sve do 22. decembra.

Postoji li bolji način da se upoznamo sa bosanskohercegovačkim nasljeđem od slušanja priča naših umjetnika? Da li smo, zapravo, spremni da se suočimo sa vlastitim sumnjama, strahovima, da napustimo svoj svijet i uronimo u njihov? Osim pričanja vlastitih priča, ovom izložbom autori se žele dotaknuti i ‘trauma’ koje smo naslijedili a koje, u nekim slučajevima, nesvjesno prenosimo na nove generacije. U kreiranju izložbe korišteni su različiti materijali i tehnike, poput kamena i bakra, a bit će predstavljena kroz tri različite, zasebne cjeline.

Svoje radove će izložiti doktor nauka i u svijetu priznati bosanskohercegovački skulptor Adis Elias Fejzić, diplomant i magistrant Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. On svojim djelima oživljava stećak i ne dozvoljava nam da zaboravimo ‘čitati’ našu prošlost. Pridružit će mu se Maja Matašin, članica ULUBIHa i autorica mnogih kiparskih djela u različitim materijalima (keramika, čelik, aluminij, bakar, bronza i srebro), te Elma Čaušević Mujezinović, magistrica kiparstva, čija djela čuvaju od zaborava one teme o kojima se ponekad ustručavamo pričati.

“Izložba Figure, riječi i simboli (Figures, Words and Symbols) je kompozicija koju čine tri zasebne cjeline – tri zasebne izložbe postavljene kao jedna. Ovdje ‘govore’ tri autora. Svaki na svoj autetičan način kroz različite tematske cjeline kreirane u više različitih materijala i tehnika (u dvodimenzionalnim i trodimenzionalnim formatima) predstavlja svoj unutrašnji i poseban svijet. I jedan, i drugi i treći su nastali u kreativnoj interakciji sa bosanskohercegovačkim kulturnim naslijeđem ali i kao refleksija na ‘traumu’ koju nam to naslijeđe i povijest ovog prostora ostavljaju u amanet”, ističe Fejzić.

Izložba je dio Abraševićeve platforme za promociju likovnog, izvedbenog i multimedijalnog stvaralaštva Kostart. Bit će otvorena u subotu 16. decembra, sa početkom u 18 h, a ostaje otvorena do 22. decembra. Ulaz je slobodan.


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).