Ljubljanski Lelee u Abraševiću: Čuka bije pumpa

Ljubljanski post-punk/power pop bend Lelee simbol je međukulturalne saradnje između balkanskih muzičara – pjevačice i basistice Jelene Rusjan rođene u Beogradu, makedonskog gitariste i pjevača Damjana Manevskog i Slovenaca bubnjara Jana Kmeta i klavijaturiste Blaža Gracara. Njihove pjesme prožete su smislom za pop senzibilitet, glatko isporučujući zarazne refrene i lagane, ponekad nostalgične, nekad čak i žešće melodije — idealne za duge bijegove s autoceste i beskrajna ljetna lutanja.

Promovirajući album prvijenac ‘Čuka bije pumpa’ (Moonlee Records, 2021) bend je odradio kratku jadransku turneju na čijoj se mapi 15. jula našao i OKC Abrašević.

O putu duž Jadrana, zvučnom i likovnom pečatu prvog albuma, ali i o novom valu indie scene u regionu, za AbrašRadio govore Jelena, Damjan i Jan.

🎙 Razgovarao Nikola Rončević

🎧 Muzika:
🎹 Lelee – Fasciniran (sum od mnogu lugje)

Poslušaj:


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).