Markovina u Mostaru predstavlja knjigu “Partizani prohodu”

Knjiga “Partizani prohodu”, autora Dragana Markovine bit će predstavljena u Mostaru sutra, 23. siječnja s početkom u 18.30 sati u u prostorijama Prosvjete u kući Svetozara Ćorovića.

Na promociji će, kako najavljuju organizatori, pored autora govoriti i jedan od izdavača, Dragan Stojković iz Mostart Jugoslavije iz Zemuna.

“Partizani prohodu” je poema o ljudima koji su izborili i stvarali ovdašnja društva i njihov napredak, čija imena su završila, a negdje i preživjela na imenima fabrika i koji su mnogim generacijama obilježili formativne godine, a danas su umnogome potisnuta.

Iz predgovora Gorana Babića:

Premda Markovina piše i o Splitu i brojnim njegovim (splitskim) fenomenima, ovo je štivo ponajviše storija o Mostaru i njegovoj burnoj novovjekovnoj povijesti u koju, nažalost, spada i žalosna današnjica. Markovina se latio teškog posla jer njegov Mostar (uz italijansku Lampeduzu) predstavlja jedan od dva najveća današnja evropska problema. I kao što oni autori otprije stotinjak godina nisu riješili probleme tog doba, ni Evropa danas ne uspijeva obuzdati rat (čitaj nacionalizam) u Mostaru ni zaustaviti migrante (počevši od Lampeduze) da nastanjavaju bogati stari kontinent, čije je bogatstvo dobrim dijelom nastalo na njihovom siromaštvu.

U razgovoru sa A. Nenadovićem svojevremeno je Koča Popović izrazio nadu da će višepartijska parlamentarna demokratija nadvladati nacionalizam. Kao što vidimo, to se nije dogodilo. Markovina je u svom djelu uspio evocirati ljude koji su i po cijenu vlastitog života nastojali opovrći ono što je Fransoa Fire nazvao iluzijom. I dok Koča Popović kritiku jednopartijskog sistema (a time i Staljina i staljinizma) daje u već dubokoj starosti, Markovina svoj obračun s nacionalizmom obavlja u mladim danima. Sve neka je riječ o iluzornoj raboti (rekao bi Fire i još neki), upravo je u toj juvenalnoj pobuni protiv epohe nacionalizma, protiv njegovog duha i prakse, najveća vrijednost ovog spisa.