MISTER VORKY 2020 – Sedmo izdanje međunarodnog festivala jednominutnog i kratkog filma u Rumi

Slavoljub Vorkapić / vorkyteam.rs

Međunarodni festival jednominutnog i kratkog filma ‘Mister Vorky’ u Rumi se održava od 2014. godine. Organizira ga Nezavisni filmski centar Vorky Team Ruma, kulturna udruga koja za cilj ima propagiranje i prezentaciju ideja čuvenog srpskog i američkog filmskog stvaraoca i teoretičara Slavoljuba Slavka Vorkapića.

Vorky Team djeluje još od 2005. godine. Bavi se filmskom produkcijom, prevodilaštvom, organizacijom umjetničkih večeri, filmskih projekcija, te teoretskih susreta i radionica.

Festival je pokrenut po obilježavanju 120 godina od rođenja slavnog režisera, a ove godine bilježi svoje sedmo izdanje.

Slavoljub ‘Slavko’ Vorkapić (1894. – 1976.) bio je američki režiser, montažer i filmski teoretičar porijeklom iz Dobrinaca kod Rume. Predavao je na Univerzitetu Južne Kalifornije, te na beogradskoj Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Uz niz dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, poznat je po samostalnim radovima “Život i smrt holivudskog statiste, broj 9413” (The Life and Death of 9413, A Hollywood Extra, 1928), “Fingalova pećina” (Fingal’s Cave, 1940), “Šuma šumori” (Forest Murmurs, 1941) i jugoslovenski dugometražni igrani film “Hanka” (1955).