Mladi iz Srbije odali počast žrtvama na tuzlanskoj Kapiji

Foto: N1

Brojne delegacije, mladi iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz Srbije – danas su u Tuzli kako bi odali počast žrtvama masakra na tuzlanskoj Kapiji. 71 mladi život prekinut je na današnji dan, prije 28 godina. Neki novi mladi ljudi, koja su danas stigli i iz Srbije, poručuju: “Osjećamo odgovornost i želju da gradimo budućnost bez nasilja”, prenosi N1.

“Danas je ovdje nas 15 iz Inicijative mladih za ljudska prava, i iz Srbije i iz Bosne i Hercegovine”, rekla je ekipi N1 Ivana Jovanović iz ove organizacije.

Ovo nije prvi put da mladi članovi ove organizacije dolaze odati počast ubijenoj mladosti Tuzle.

“Mi smo ovdje od 2013. godine. Jedna od važnih akcija bila je i 2015. godine kada smo donijeli knjigu žalosti gradonačelniku Tuzle, u nju su se upisali građani i građanke iz cijele Srbije”, prisjetila se Jovanović.

I danas su tu, jer, kako kaže, osjećaju odgovornost i želju da grade budućnost bez nasilja i mogućnosti da se ovakvo nešto ikada ponovo.

“Bićemo tu i sljedeće godine”, naglašava sagovornica N1.

Povezivanje mladih i regionalna saradnja neopisivo je važna, stava je Jovanović, za zaliječivanje rana koje je rat ostavio iza sebe.

U Tuzli su danas, podsjetimo, brojne delegacije, među kojima su i politički zvaničnici, vjerski lideri, predstavnici organizacija civilnog društva…

Posebna poruka koju šalju porodice žrtava jeste da je u pravdu sve teže i teže vjerovati.

Podsjetimo, za stravičan zločin na tuzlanskoj Kapiji pravomoćno je osuđen Novak Đukić, bivši komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, kojem je zbog naredbodavne odgovornosti u masakru nad civilnim žrtvama izrečena kazna od 25 godina dugotrajnog zatvora. Đukiću je u novom postupku izrečena zatvorska kazna od 20 godina zatvora. Đukić je danas penzionisani general VRS-a, nalazi se u Srbiji gdje više godina i izbjegava izdržavanje zaslužene zatvorske kazne.