Mladi kreativci zajednički uređuju dvorište OKC Abrašević

U sklopu aktivnosti povodom obilježavanja 20. godišnjice obnovljenog rada OKC Abrašević jučer je počelo uređenje dvorišta i ozelenjavanja površina prepoznatljivog mostarskog okupljališta, koje je okupilo mlade kreativce svih generacija.

Projekt se provodi u okviru akcije Urbano zelenilo, na prvoj od ukupno četiri radionice pod nazivom “Umjetnost sprejom: Grafiti i urbano vrtlarstvo”.

Tako su kreativci pod sunčanim mostarskim nebom ispred objekta u kojem djeluje OKC Abrašević ukrašavali materijal od kojega će se u narednom periodu formirati povišene gredice i velike saksije, a sve u cilju ozeljenjavanja površina koje su dio OKC Abrašević.

Kako organizatori kažu, najmlađi učesnici su bili najvrijedniji u ovoj kretivnoj priči pa su njihove ruke bile i našarenije čime su se bez sumnje ponosili kako oni tako i njihovi roditelji ali i sami organizatori cijele priče.

Pored hvale vrijednih aktivnosti koje se provode, OKC Abrašević kroz svoje programske sadržaje sa mnogo ukusa djeluje i na povezivanju mladih, te promociju pravih vrijednosti među kojima su svakako ključni, razumijevanje različitosti, tolerancija i zajedništvo.

U akciji su sudjelovali učenicima JU “VI osnovna škola” Mostar, članovima neformalne grupe Bulevar prijateljstva – Mostar, ekipi iz Manifest glasa, te vrijedni pojedinci koji su odvojili vrijeme i podijelili svoju kreativnost sa njima.

Ova aktivnost se održava u sklopu projekta, “Mostar – Prostori koji pokreću” koje financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Radi se o trogodišnjem projektu, koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građanki i građana i potporu njihovim inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i gospodarskog života u gradu Mostaru.

Projektom se namjerava podržati građanke i građane i lokalne vlasti da učinkovito koriste nove vještine, alate i mehanizme za rješavanje prioriteta na uključiv, rodno osjetljiv, participativan i sustavan način.


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).