Mostar će uz olimpijski graditi i bazen za ekstremne sportove

Uz olimpijski bazen u Mostaru na lokalitetu Južni logor plan je graditi i bazen za ekstremne skokove i druge sadržaje za sportove na vodi, kazao je danas na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara, piše klix.ba.

Većinskim brojem glasova usvojen je prijedlog nacrta odluke o izmjeni i dopuni regulacijskog plana za područje Južnog logora i time je napravljen veliki korak za stvaranje potrebnih uslova za izgradnju olimpijskog bazena na koji se čeka godinama.

Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara, je iznoseći prijedlog vijećnicima kazao kako je olimpijski bazen točno lociran i da je uz njega urađen idejni projekt, ali kako se ne bi u budućnosti javila misao da nešto nedostaje u regulacijskom planu tog područja Zavod je isplanirao i pomoćne sadržaje za sportove vodi, navodeći kako će svakako to proći javnu raspravu.

“Tako smo predvidjeli i pomoćne bazene koji su praktički određeni za ekstremne skokove s velikim rampama. Tako, kada Grad Mostar bude organizirao određene sadržaje u ovom djelu ima kompletan sadržaj”, pojasnio je Bubalo.

Također je naglasio da Grad Mostar, s napravljenim prijedlogom, može u potpunosti biti zadovoljan zonom “Južni logor” jer će obuhvatiti sve sadržaje koji su vezani za vodene sportove.

Međutim, također je naglasio da bi za realizaciju cijele priče trebalo demolirati brojne objekte na tom području, među kojima su stari vojni objekti te naselje Karašerbeš.

“Kako izaći iz tog lokaliteta da Grad Mostar bude korektan i da ne bude opterećen predložili smo nekoliko varijanti, ali će se o tome detaljno raspravljati na javnoj raspravi”, zaključio je Bubalo uvjeren da neće u tom procesu niko biti oštećen i da će Mostar dobiti dio grada na ponos svih građana.