Mostar film festival ove godine otvara domaći film “Balkanika”

Mostar film festival se ove godine održava u periodu od 11. do 15. studenog u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače i mostarskoj  publici donosi najbolja filmska ostvarenja iz regije.

Svečano otvorenje 16. Mostar film festivala organizatori su najavili za petak, 11. studenoga u 20, kad će filmsku manifestaciju otvoriti domaći igrani film Balkanika koji je snimljen u Livnu.

Direktor mostarskog festivala Slaven Knezović ističe kako ove godine po drugi put mostarski Festival otvora domaći film, a ovogodišnje filmsko ostvarenje po njegovim riječima je nastalo pod redateljskom palicom Marina Mamuze.

Ističe kako je riječ  o filmu u kojem su sudjelovali Kazališno-filmska udruga “Oktavijan” iz Mostara, Udruga “Jure i Mete” iz Livna i “Eurofilm” iz Zagreba.

 “Ove godine, nezapamćeno do sada, imamo četiri dugometražna filma nastala u BiH, od kojih je jedan u koprodukciji sa Slovenijom. To je jedan skok u bosanskohercegovačkoj  kinematografiji kojim, siguran sam pridonose i razni filmski festivali, koji se odvijaju u našoj državi. Produkcija se povećala što je očito plod toga i BiH jeste na neki način filmska zemlja, što  treba podržavati “, kazao je Knezović.

Osim filma “Balkanika” u takmičarskom programu će se prikazati još 11 dugometražnih filmova koji dolaze osim iz BiH, iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, ali i šest dokumentarnih filmova, mnoštvo studentskih i tri kratka filma, te masterclass radionice i drugi kulturno-zabavni sadržaji.

Prodaja ulaznica počinje 12. studenog u Hrvatskog domu hercega Stjepana Kosače u periodu od 15 do 21 sat, a svi koji žele mogu ih rezervirati i putem društvenih mreža mostarskog festivala.

Mostar film festival održava se u organizaciji Kazališno-filmske udruge “Oktavijan”, od 11.do 15  studenoga, kad će uz prigodnu svečanost stručni žiri najboljim glumačkim ostvarenjima dodijeliti tradicionalnu nagradu “Stablo ljubavi”.