Mostar nominirao tri stabla za “Stablo godine u BiH”

FOTO: Sulejman Omerbašić

U okviru platforme za klimatsku akciju TvojCO2.ba, UNDP u Bosni i Hercegovini pozvao je da zajedničkim promotivnim snagama mobiliziramo sve ljubitelje prirode koji su imali priliku nominirati stabla posebne vrijednosti za kampanju „Stablo godine u Bosni i Hercegovini“, kako bismo zajedno skrenuli pozornost na jedinstveno bogatstvo prirode BiH i ukazali na vrijednost očuvanja šuma u borbi protiv klimatskih promjena.

Više od polovine teritorije Bosne i Hercegovine prekriveno je bogatim šumama izuzetne raznolikosti. Brojni gradovi i sela su također ukrašeni vrijednim primjercima drveća. Šume i pojedinačna stabla imaju ključnu ulogu u pročišćavanja voda, sprječavanja klizišta i regulaciji temperature, ali su vezana i za duhovne i tradicijske vrijednosti naših krajeva.

Svako stablo je svijet za sebe. Širom Bosne i Hercegovine postoje vrijedna i stara stabla koja zaslužuju zaštitu i promociju njihovih vrijednosti. Možda su neka od njih već našla svoje mjesto u do sada predloženim stablima – istražite postojeće nominacije!

Od 23.9.2022 do 21.10.2022 svatko je imao priliku predložiti jedno ili više stabala za koja smatra da trebaju ponijeti titulu „Stablo godine u Bosni i Hercegovini“.

Grad Mostar za titulu „Stablo godine u Bosni i Hercegovini’ nominirao je tri stabla. Za ova stabla možete glasati na sljedećim linkovima:
https://tvojco2.ba/bs-Latn-BA/tree-nominations/18/pekan-orah-iz-mostara
https://tvojco2.ba/bs-Latn-BA/tree-nominations/19/libanski-cedar-iz-mostara
https://tvojco2.ba/bs-Latn-BA/tree-nominations/20/cileanska-araukarija-iz-mostara

Pobjednici će biti proglašeni nakon perioda javnog glasanja na TvojCO2.ba, koje će trajati od 1. 11. 2022 do 11. 12. 2022. Osobe koje budu nominirale prvih dvadeset stabala po glasovima javnosti bit će nagrađene solarnim punjačima.

Pozivamo vas da nam se pridružite u pozivanju javnosti da se uključi u ovu kampanju, i zajednički prepoznamo najstarije, najljepše i najzanimljivije drveće u Bosni i Hercegovini za titulu „Stablo godine“!

Osim toga, sada je najbolje vrijeme i da brzo i lako doprinesete obnavljanju i očuvanju šuma u Bosni i Hercegovinu kroz kupovinu sadnica stabala na TvojCO2.ba!