MUP-u HNK-a uručeno devet novih vozila

Devet novih policijskih vozila danas je predano, ispred zgrade kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnicima policijskih stanica gradova i općina u Hercegovačko – neretvanskom kantonu (HNK), saopćeno je iz Vlade HNK.

Sredstva u iznosu od 576.000,00 KM za nabavku vozila osigurala je Vlada HNK.

”Devet novih vozila značit će jako mnogo za MUP HNK naročito iz razloga jer se radi o novim vozilima. Poznato je da su policijska vozila u upotrebi 24 sata dnevno i da se brže troše, ovo je nekakav logičan nastavak obnavljanja voznog parka MUP-a. Ova vozila su uzeta na leasing, u roku od pet godina” naveo je ministar MUP-a HNK Marijo Marić.

Naveo je kako će vozila distribuirati prema stanju potreba, tako da će svaka policijska stanica za sigurnost saobraćaja, a postoje tri u kantonu pri svakoj policijskoj upravi, dobit jedno vozilo dok će ostatak vozila koja su neoznačena i neobilježena koristit za redovne poslove.

Ministar Marić je podsjetio kako se MUP HNK, zbog nedostatka policijskih službenika, primarno nalazi u jednom izazovnom razdoblju.

”Jučer je objavljen konkurs za 145 policijskih službenika, od toga 25 u početnom činu mlađeg inspektora i 120 u činu policajca. Trenutno smo u deficitu oko 380 policijskih službenika i urađena je analiza prije nekoliko dana tako da u idućoj godini očekujemo oko 240 – 250 nastupa činjenica prestanka radnog odnosa, zatim početkom 2026. godine oko 60 do 70 policijskih službenika. Ovo je zaista jedan očekivani događaj, obzirom da takozvana uslovno rečeno ‘ratna generacija’ odlazi u zasluženu penziju i MUP se iz ovog razloga, primarno, nalazi u jednom izazovnom razdoblju”, naveo je Marić.

Istakao je kako je trenutno kod njih 130 kadeta koji su na obuci na policijskoj akademiji i obavljaju praksu, te da se već taj priliv ljudi na terenu značajno osjeti i po policijskim rezultatima i po pozitivnim reakcijama građana.

”Uskoro očekujemo još jedan veći konkurs da ćemo zaista stabilizirati MUP u svakom pogledu. Iako po rezultatima, koje smo nedavno iznijeli i na konferenciji za medije, oni su više nego zadovoljavajući, jako su dobri, tako da očekujemo samo jednu putanju uspona u narednom razdoblju”, rekao je ministar Marić.

(AbrašRadio)