Muzička inventura 2020: 12 najboljih albuma (Lobo Tomski)

Još jedna lista nastala nakon pomnog preslušavanja muzičkih ostvarenja iz protekle godine u našoj redakciji. Na redu je još 12 albuma na koje vrijedi obratiti pažnju.

Izbor: Lobo Tomski


Sevdaliza ‎– Shabrang (Twisted Elegance)

Drugi album Savdalizi nudi pregršt genijalnih kompozicija koje nam otkrivaju ženstvenost uronjenu u tajanstvenost i mračne prostore. Zvaše je na početku Sade na acidu, a izrodi se hrabra zvučna umjetnica bez poređenja s bilo čim što smo ranije slušali. Ako želiš dodatno provjeriti moć Sevdalize, onda čekaj kraj COVID-19-a i hitro na koncert!

Poslušaj:

https://sevdaliza.bandcamp.com/


Vril & Rødhåd – Out of Place Artefacts (WSNWG)

Zajednička ploča Vrila i Rødhåda Out of Place Artefact od prošle godine ušla je u redovnu lektiru onih koji potražuju budućnost zvuka. Njihov zvučni atlas nas zadržava u pograničju – prostoru između onoga što nazivamo realnim, preoznatljivim – vožnjom autoputem otkrivenih muzičkih galaksija, ali i onim mračnim puteljcima koji vabe da učinimo korak u predvorje nepoznatog, neistraženog, nesvjesnog. To je čudna, a ujedno zatrašujuća, na njima svojstven način nježna muzička pustolovina. Muzička ekspedicija za hrabre i pionirskim virusom zaražene!

Poslušaj:

https://outofplaceartefacts.bandcamp.com/album/out-of-place-artefacts-wsnwg005


Regis – Hidden In This Is The Light You Miss (Downwards Records)

Dragi mi Regis (britanski producent), koji već 20 godina oduševljava moje uši, mogao je nastaviti sa tvorbom mračnih plesnih ritmovima, onih koji svaku noć nastaju i gube se na mokrim jesenjim ulicama svakog velegrada. No, kao svaki mudar stvaralac, bacio se u duboki uzburkani okean techno oscilacija, prepuštajući se zujećim morskim strujama. Vežući break ritmove sa bojažljivim elektronskim zvukom, Regis je stvorio iznenađujuću i nesvakidašnju zvučnu viziju dalekih prostranstava koja ostavlja duboki zvučni impressio i onda kada te prostore napustite. Ta zvučna prostranstva ponuđena su nam na albumu Hidden In This Is The Light You Miss i teško da im je neko tokom prošle godine mogao konkurirati. Ako vam se plivanje pomenutim muzičkim prostranstvima učini zastrašujućim i nelagodnim, preporučujem povratak na bazensku kompilaciju Tongue Box (Singles 2011 – 2017) koja će vas prethodno očvrsnuti, mentalno i tjelesno zaštiti od straha plovidbe nepoznatim vrletima i dubinama Regisovog zvučnog svijeta.

Poslušaj:

https://dns-regis.bandcamp.com/


Jyoti – Mama, You Can Bet! (EONE CANADA)

Jednočlani ženski jazz ansambl Jyoti snimio je pod pseudonimom Georgie Anne Muldrow, album Mama, You Can Bet!. Nevjerovatna je to kombinaciju stilova soula, posve svemirskih tonova hip-hopa krvnosrodnog Brainfeederu, i naravno jazza. Jazz konstrukcije podsjećaju na nastanak tsunamija – počinju klavirskim baladnim motivima, a završavaju udarom mnoštva instrumenata pobuđenih virtuozim prebiranjem po bijelo-crnoj klavijaturi [Ra’s Noise (Thukumbado) ft. Lakecia Benjamin]. Petnaest songova, koliko ih se nalazi na ovom albumu, na osebujan način protkani su idejama koje su na američkim ulicama uzvikivali predstavnici pokreta Black Lives Matter, obogaćeni mirisom stvaralaštva Alice Coltrane, Mingusa i Sun Ra, čiji su uradci prošli kroz remix jazz-mašinu Georgie Anne Muldrow.

Poslušaj:

https://someothaship.bandcamp.com/album/mama-you-can-bet


Terrence Dixon – From The Far Future Part 3 (Tresor Records)

T. Dixon, detroitski producent, prisutan je na techno sceni punih 30 godina. No, tek u posljednjoj dekadi stvaralaštva priglili su ga, i o njemu počeli ozbiljno pisati, svi oni koji razvoj techna prate od povoja. Nikakvo čudo – Dixon je u šampionskoj formi. Najbolji argument za moju tvrdnju upravo je najnoviji album From The Far Future Part 3 koji savršeno spaja zvuke minimal techna sa ledenom arktičkom tišinom i ambijentalnošću. Toplo preporučujem i drugi Dixonov album pod nazivom Galactic Halo (AXIS), koji se također ukazao prošle godine.

Poslušaj:

https://tresorberlin.bandcamp.com/album/from-the-far-future-pt-3


Against All Logic – 2017 – 2019 (Other People)

Nicolasa Jaara zasigurno treba staviti u red najsretnijih osoba na Svijetu, Jarr radi ono što stvarno voli. Jedino je to pojašnjenje na koje se mogu pozvati ako želim govoriti o njegovoj prošlogodišnjoj produkciji. Jarr nije imao ni trenutak odmora, stvarao je, snimao, producirao, kreirao soundtrackove za filmove. U zadnjim mjesecima 2020. godine obogatio je film Ema režisera Pabla Larraína izuzetnim muzičkim zapisima. Učestvovao je u stvaranju albuma FKA Twigs Magdalene i surađivao s Patrickom Higginsom (AEAEA). Ono što svrstavam u najbolja muzička ostvarenja 2020. godine nije ništa od ranije pomenutog. Album kojeg je Jarr radio polako, u pauzama velikih muzičkih ostvarenja, moglo bi se reći na sporednim produkcijskim kolosijecima – muzičko je remek djelo. Ako želiš ples i intelektulanu muzičku gozbu, poslušaj Against All Logic – 2017 – 2019!

Poslušaj:

https://against-all-logic.bandcamp.com/album/2012-2017


Cabaret Voltaire – Shadow of Fear (Mute Corporation)

Iako je Richard H. Kirk, nakon što je raspustio electro-duet Cabaret Voltaire na početku 90-ih XX. stoljeća, stvarao pod različitim imenima, prije šest godina, nastupajući na Atonal Festivalu, vratio se zvučnom brendu zvanom Cabaret Voltaire. Među ljubiteljima post-punk elektronike zavladala je euforija – ne bez razloga. Novi album Cabaret Voltaire donosi nam miris naelektrisanog post-punka sa početka 80-ih godina. A ko to najbolje zna dočarati nego oni koji su u to vrijeme suvereno vladali tom scenom i stvarali je. Zvuci, teme i ideje s početka 80-ih idealno se povezuju sa današnjim političkim i društvenim trenutkom. Pominjući muzički povratak Richarda H. Kirka, ne mogu ne osvrnuti se na pionire industriala – Einsturzende Neubauten i njihov novi album Alles In Allem. Slušajući ovaj tandem imate priliku proći kroz zadnjih 40 godina razvoja post-punka i industriala u samo nešto više od dva sata muzičkog sadržaja. Učinite to odmah danas!

Poslušaj:

https://cabaretvoltaire.bandcamp.com/album/shadow-of-fear


Dadub – Hypersynchron (OHM Resistance)

Ima i onih koji su se odaljili od techna i na dobro im izašlo – italijanski duet Dadub. Nakon što su izmijenili postavu, koncentrirali su se na stvaranje ekstremne verzije duba uz vraški dobro umetnute ambijentalne pejzaže. Ova naizgled lijena muzička kombinacija uokvirena je bukom distorzije i efektima industrial-techna. Ono što posebno iznenađuje uho, povremeno je igranje diskretno umetnutim melodijskim dijelovima. Kakav šlag! Tako je nastao album Hypersynchron – zvučno djelo duboko ukorijenjeno u kontekst transhumanističkih vizija preuzetih iz sci-fi filmova i literature XXI. stoljeća.

Poslušaj:

https://ohmresistance.bandcamp.com/album/hypersynchron


Lorenzo Senni – Scacco Matto (Warp)

Album Scacco Matto (prvi objavljen za Warp Records) talijanskog producenta doživljavam kao svojevrsni eksperiment u kojem Senni upreže jednostavne sintesajzerske zvukove, koristeći ih kao perkusije, gradeći njima futurističku ritam sekciju. Sveprisutna kondenzacija zvuka i arpeggia nalikuju digitalnim reprodukcijama klasičnih partija za violinu, da bi samo za koji trenutak izlio na nas kofu iritiratantnog, bolesno primitivnog eurodancea. Sintesajzeri grade napetost, gube se u buci, izranjaju iz nje, da bi se opet sudarili s njom. Lorenzov sintesajzerski eksperiment do danas gromko odzvanja u mojim ušima. Neponovljiva hrabrost i originalost!

Poslušaj:

https://lorenzosenni.bandcamp.com/album/scacco-matto


Daniel Avery – Love + Light (Mute Corporation)

Debitantski album britanskog producenta ukazao se prije sedam godina i nije posjedovao nikave adute koji bi mogli nagovijestiti da će u bliskoj budućnosti biti jedan od najzanimljivijih tvoraca tehna i IDM-a. Album Song For Alpha u potpunosti je razotkrio talent Daniela Avery, a danas ga ponovo potvrđuje njegovo novo muzičko djelo. Averyovu suradnju s Alessandrom Cortinom na ploči Illusion Of Time poslušati kao bonus albumu Love + Light!

Poslušaj:

https://danielavery.bandcamp.com/album/love-light


E-Saggilla – Corporate Cross (Hospital Productions)

Dok su prvi albumi Rite Mikhaela protutnjali u bijesnoj buci, posljednji nam donosi posve drugačije zvuke. Žanrovski najbliže IDM-u, ali hibridiran na svjež način, na momente blesavo plesan. Eterična elektronika ovdje pronalazi kontrapunkt u obliku njišućih ritmova nadolazećih ravno iz plesne dvorane. Učinak je izuzetan! 2020. nam donijela je još dva albuma sa sličnim muzičkim rezultatom. Na albumima Mas Amable i Zoom, DJ Python i Upsammy jednako hrabro uvezuju neočekivane zvučne efekte i elemente tvoreći vruće plesne momente. Vrijedno preslušavanja!

Poslušaj:

https://hospitalproductions.bandcamp.com/album/corporate-cross


Duval Timothy – Help (Carrying Colour)

Svestrani umjetnik (izlagao instalacije u Tate Modern) iz Londona, stvorio je nepretenciozan, lepršav i melodičan album zasnovan na zvukovima klavira, uokviren neupadljivom elektronikom, ukrašen vokalima renomiranih pjevača, između ostalih Melanie Faye i Twin Shadow. Prekrasan materijal s velikim potencijalom da vas vrati u život.

Poslušaj:

https://duvaltimothy.bandcamp.com/