Na Google Playu otkrivene brojne zlonamjerne aplikacije

Efekt ulaska otkrivenih ‘virusa’ može biti pad performansi, odnosno ‘usporen telefon’, pregrijavanje, povećana potrošnja baterije i povećani troškovi mobilnog i interneta uopće.

Svih 16 aplikacija je uklonjeno sa Google Playa nakon što ih je McAfee prijavio, a imale su ukupni broj
instaliranja od čak 20 miliona (Reuters)

Istraživači sigurnosti u kompaniji McAfee otkrili su 16 zlonamjernih mobilnih aplikacija koje su se uspjele “ušuljati” na Google Play, trgovinu aplikacija za Android.

Riječ je o takozvanim “clicker” aplikacijama koje su posebna kategorija reklamnog softvera koji učitava oglase u nevidljivim “prozorima” i u pozadini samostalno “klikće” na njih da bi ostvario prihod za svoje operatere.

Efekt ulaska ovakvih “virusa” na uređaj može biti pad performansi, odnosno “spor telefon”, koji se zagrijava, te mu se povećava potrošnja baterije, kao i veći troškovi interneta.

Svih 16 aplikacija je uklonjeno sa Google Playa nakon što ih je McAfee prijavio,a kako svjetski mediji pišu imale su ukupni broj instaliranja od čak 20 miliona.

Korisnici nisu ni svjesni

Takve aplikacije ne prikupljaju i ne kradu osjetljive podatke, ali ugrožavaju korisnike, jer osim što usporavaju performanse uređaja dovode i do povećane potrošnje interneta, a korisnici često toga nisu svjesni.

Preostale aplikacije, koje je McAfee naveo u svom izvještaju, najčešće se predstavljaju upravo kao aplikacije za „čišćenje“ i poboljšanje sistema telefona, a navedene su: DxClean, Junk Cleaner, EasyCleaner, Power Doctor, Super Clean, Full Clean, Fingertip Cleaner, Quick Cleaner, Keep Clean, Windy Clean, Cool Clean, Strong Clean i Meteor Clean.

IZVOR: AGENCIJE