Na listi najboljih turističkih sela nalazi se jedno selo iz BiH

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) je napravila listu najboljih turistička sela na svijetu.

Lista sadrži 52 ruralna mjesta koja treba posjetiti u sljedećoj godini. Jedno od njih je i Krupa na Vrbasu koje se nalazi kod Banje Luke.

Ova lista odaje priznanje ruralnim destinacijama koje prihvaćaju turizam kao pokretač razvoja i novih mogućnosti za radna mjesta i prihode, istovremeno čuvajući i promovirajući vrijednosti i proizvode zasnovane na zajednici.

Inicijativa također odaje priznanje selima za njihovu posvećenost inovacijama i održivosti u svim njenim aspektima – ekonomskim, društvenim i ekološkim s fokusom na razvoj turizma u skladu sa ciljevima održivog razvoja (SDG).

U 2022. godini priznanje su dobila ukupno 32 sela iz 18 zemalja u pet svjetskih regija.

U konkurenciji je bilo ukupno 136 sela iz 57 država članica UNWTO-a svaka država članica mogla je nominirati najviše tri sela za izdanje 2022. godine. Od njih, 32 su proglašena za najbolja turistička sela od strane UNWTO-a .

Još 20 sela će ući u program nadogradnje. Sva 52 sela će također postati dio Svjetske mreže najboljih turističkih sela UNWTO-a kreirane 2021. godine koja od ovog datuma okuplja 115 sela sa pet kontinenata. Mreža pruža niz pogodnosti uključujući obuku na licu mjesta i online, razmjenu dobrih praksi i međunarodno prepoznavanje i svijest o brendu.

Na listi programa nadogradnje najljepših turističkih sela našlo se selo Krupa na Vrbasu nedaleko od Banje Luke. Krupa na Vrbasu se nalazi na 25 km od Banje Luke. Smještena je u dolini Vrbasa u Krupskoj kotlini, na putu ka Jajcu ili Mrkonjić Gradu.