Najstariji muzej u BiH: Ogrlica stara 14.000 godina, mačevi i Humačka ploča

Foto: N1

U ljubuški kraj, franjevci su došli još za vrijeme Kotromanića, kada su osnovali samostan na Humcu početkom 15. stoljeća. Uprkos burnim vremenima, tu su i danas, piše N1.

“Prvi fratri u BiH dolaze 1291 godine, nakon čega grade samostan u Ljubuškom u samom gradu. Dolaskom Turaka to je sve porušeno, fratri odlaze iz Zaostroga, pastoriziraju prema ljubuškom kraju”, kazao je fra Dario Dodig, humački gvardijan.

Nakon odlaska Turaka, 1867. godine fratri grade samostan na Humcu, na rimskim temeljima, u kojem danas živi dvadeset fratara, pet novaka i tri časne sestre. U njemu se nalazi novicijat gdje mladići koji se odluče biti fratri uče prve franjevačke korake.

“Mladići koji odluče biti fratri ovdje borave godinu dana, u pripremi, zvanoj novicijat – godina kušnje, nakon toga odlaze na studij. Samostan je bogat sadržajem, ne samo religioznog karaktera, nego i kulturnom znamenitošću”, kazao je fra Dario Dodig, humački gvardijan.

U samostanu se nalazi najstariji muzej u BiH, osnovan 1884. godine, četiri godine prije Zemaljskog muzeja u Sarajevu. U njemu su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine tokom 16.000 godina, počevši sa starim kamenim dobom.

Muzej između ostalog čuva ogrlicu staru 14.000 godina pronađenu u blizini Stoca, ilirsku ratničku opremu iz 8. stoljeća prije nove ere, viteške mačeve iz srednjeg vijeka, novac iz raznih era, pa i Humačku ploču – najstariji srednjovjekovni natpis u Bosni i Hercegovini, pisan na bosančici. Za mnoge predmete izložene u muzeju vežu se i zanimljive priče, kao npr za antičke staklene posude.

Svu ovu bogatu historiju franjevci samostana na Humcu čuvaju i nadograđuju novim spoznajama i aktivnostima, a osim pastoralnim radom, bave se i poljoprivredom, uzgojem maslina, a imaju i malu farmu.

Posjeduju nasad od 200 stabala maslina, od kojeg su prošle godine dobili 95 litara maslinovog ulja. No primarna zadaća je tvrde pastoralna dužnost, ali i čuvanje prikupljenih tragova prošlosti, koji brojne domaće i strane turiste koji posjete ovo mjesto odvedu na putovanje kroz vrijeme u rasponu od čak 16 hiljada godina.