Narodno pozorište Mostar priprema dvije predstave

Foto: NPM / Predstava “Heroj nacije”

U srijedu, 25.01., na Velikoj sceni NPM-a bit će odigrana predstava „Heroj nacije“ Ivana M. Lalića, u režiji Gorana Damjanca, sa početkom u 20 sati.

Ova crna komedija, kako je žanrovski opisuju pisac i reditelj, tematizira stanje duha običnog čovjeka kroz prizmu „skrivenih“ kamera, i kao posljedicu, raskol unutar ličnosti koja se nađe između stvarnosti i realitija – parastvarnosti. Glumačku postavu čine: Saša Oručević, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad, Dražen Pavlović, k.g, Emir Spahić i Vedran Vilogorac.

Predstava “Identitluk” autorski projekat ansambla predstave, režiserke Tanje Miletić Oručević i
dramaturga Dragana Komadine, a prema motivima djela Amina Maaloufa, na rasporedu je u nedjelju, 29.01., sa početkom u 20 sati.

Foto: NPM / Predstava “Identitluk”

„Identitluk“ suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o
pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej ‘U ime identiteta’. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog:,,čije je bolje?”. Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja potiču razmišljanje o vlastitom identitetu. Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara. Glumačku postavu čine: Fatima Kazazić Obad, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.