NASA proširuje mogućnosti za hodanje po svemiru, odijela za hodanje po Mjesecu

Foto: NASA

NASA je dodijelila Axiom Space i Collins Aerospace narudžbe prema postojećim ugovorima za unapređenje sposobnosti hodanja po svemiru u niskoj Zemljinoj orbiti, kao i usluga hodanja po Mjesecu za misije Artemis.

Najnoviji nalozi za pružanje usluga izvanvehikularnih aktivnosti istraživanja, svaki u vrijednosti od 5 milijuna dolara, namijenjeni su da Axiom Space započne rad na svemirskom odijelu za korištenje u niskoj Zemljinoj orbiti, a Collins Aerospace da započne rad na svemirskom odijelu za korištenje na površini Mjeseca. . Poticanje inovacija u odijelima i uslugama dostupnim od obje tvrtke pomaže NASA-i u daljnjem razvoju njenih misija za dobrobit čovječanstva kao dio njenog pristupa istraživanju Mjeseca do Marsa i dobivanju potencijalnih opcija ako se pojave bilo kakvi razvojni problemi.

“Ovi nalozi zadataka pozicioniraju NASA-u za uspjeh ako dodatne sposobnosti postanu potrebne ili korisne za NASA-ine misije dok agencija utire put istraživanju dubokog svemira i komercijalizaciji niske Zemljine orbite”, rekla je Lara Kearney, voditeljica programa za izvanvehikularnu aktivnost i mobilnost ljudi na površini. u NASA-inom svemirskom centru Johnson u Houstonu. “Koristeći ovaj konkurentski pristup poboljšat ćemo redundanciju, proširiti buduće mogućnosti i dalje ulagati u svemirsko gospodarstvo.”

Svaki dobavljač ugovora predložio je plan za nastavak razvoja svog svemirskog odijela za izvođenje u okruženju različitom od onog navedenog u opsegu njihove početne dodjele zadatka.

Axiom Space je prethodno dobio početni nalog za razvoj sustava za hodanje po svemiru za demonstraciju u djelomičnoj gravitaciji na Mjesečevoj površini tijekom Artemisa III i sada će započeti rane procjene za proširenje tog odijela za korištenje izvan Međunarodne svemirske postaje. Isto tako, Collins Aerospace prethodno je dobio nalog za razvoj sustava za hodanje po svemiru za demonstraciju u mikrogravitaciji izvan svemirske postaje i sada će započeti rane procjene za proširenje tog odijela za korištenje na površini Mjeseca.

Procjene oba dobavljača omogućit će uvid NASA-i i redundantnost za korištenje njihovih sustava odijela unatoč razlikama između niske Zemljine orbite i mjesečeve površine, uključujući različita gravitacijska polja, prirodna svemirska okruženja kao što je radijacija i zadatke misije poput plutanja u mikrogravitaciji ili hodanja u djelomična gravitacija.

Pružatelji će započeti svoj rad na izmjeni dizajna kroz početnu prekretnicu koju je postavio dobitnik u svojim prijedlozima za početni sadržaj narudžbe. Nakon dovršetka ovog početnog koraka, NASA može koristiti opcije naloga za nastavak razvoja. Ako NASA odluči iskoristiti puni opseg opcija naknadnog naloga zadatka s danim pružateljem koji kulminira demonstracijom leta, pružatelj mora dovršiti sve potrebne provjere sigurnosti i performansi prije leta i na kraju dovršiti svemirsku ili mjesečevu šetnju na dotičnom odredištu.

Ugovor omogućuje odabranim pružateljima usluga da se natječu za narudžbe zadataka za misije koje će pružiti potpuni paket mogućnosti za NASA-ine potrebe hodanja u svemiru tijekom razdoblja do 2034. godine. Prvi dodijeljeni nalozi zadatka bili su za razvoj i usluge za prvu demonstraciju izvan svemira stanica u niskoj Zemljinoj orbiti i za slijetanje na Mjesec Artemis III. Ugovor je osmišljen kako bi se razvijao s potrebama agencija i svemirske industrije te NASA-i daje mehanizam za dodavanje dodatnih mogućnosti i dobavljača kako se tržište komercijalnih svemirskih usluga bude razvijalo, prenosi svijetkulture.com.

NASA-ina ulaganja u ove dodatne sposobnosti pomoći će ojačati snažnu komercijalnu svemirsku industriju. Svaki pružatelj na ugovoru o uslugama eksploracijske vanvehikularne aktivnosti posjedovat će svemirska odijela koja razvija prema ugovoru i moći će tražiti druge komercijalne klijente i istraživati komercijalne aplikacije koje nisu NASA-ine za povezane tehnologije.

Širenje tržišta komercijalnih svemirskih usluga važan je element NASA-inih dugoročnih ciljeva istraživanja u niskoj Zemljinoj orbiti i dubokom svemiru, uključujući Mjesec i Mars.