Nekorektno informiranje i prljavi poslovi, Sanel Kajan

Pod plaštom pandemije na djelu su prljavi poslovi i nekorektno informiranje.

Kako izgleda informiranje građanstva u vrijeme zaraze u našem kantonu? Kako su Grad Mostar i njegova Služba za medije pripremljeni za informiranje Mostaraca u vrijeme kriza? To su pitanja koja postavljamo još od sredine mjeseca marta, kada je u hercegovačkom središtu otkriven prvi slučaj zaraze COVID-19. Ovdašnja vlast je od nonšalantnog odnosa prema ovoj zarazi, u samo nekoliko dana, došla do drakonskih mjera prema stanovnicima ovog kantona.

Članovi kriznog štaba, kao i neki od vodećih ljekara, u samom jeku zaraze morali su otići u samoizolaciju, jer su neodgovornim ponašanjem, sami ne poštujući mjere, doveli u pitanje i sebe i svoje kolege. Od tog trenutka, redovne press konferencije počele su se dešavati online. Informacije koje dobija javnost sa ovih dešavanja su strogo kontrolirane, bez novinarskog učešća.

Kolega Sanel Kajan, novinar FTV, gost je AbrašRadija: 

Povodom informacija o neadekvatnim uslovima u mostarskom karantinu, koji se nalazi na lokaciji Ortiješ-Mukoša, javnost Hercegovine su nedavno informirali mediji. Da li moguće da se i ovom prilikom radi o prljavim poslovima, široko rasprostranjenoj korupciji koja decenijama razjeda naš sistem?

Mostar je sačinio Strategiju komunikacije za razdoblje 2016. – 2020. Jedan od prvih stvari koju nalazimo u ovom dokumentu je aktivno komuniciranje i iskren i otvoren odnos prema medijima. Kako se ponaša Služba za medije grada Mostara u pandemijskoj krizi COVID-19?

untitled image
untitled image