Neuralink najavio testiranje moždanog čipa na ljudima

Foto: as.com

Osnivač Neuralinka, Elon Musk, rekao je kako očekuje da će kliničko testiranje na ljudima bežičnog moždanog čipa započeti za šest mjeseci, nakon što su propustili ranije postavljene rokove, piše N1.

Tvrtka razvija sučelja za moždane čipove za koje kaže da bi mogli omogućiti pacijentima s invaliditetom da se ponovno kreću i komuniciraju, a Musk je u srijedu dodao da će također ciljati na vraćanje vida.

Neuralink, sa sjedištem u području zaljeva San Francisco i Austinu u Teksasu, posljednjih je godina provodio testove na životinjama tražeći istodobno odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za početak kliničkih ispitivanja na ljudima.

Želimo biti izuzetno oprezni i sigurni da će dobro raditi prije nego što uređaj stavimo u čovjeka”, rekao je Musk u dugo očekivanoj informaciji o uređaju.

Govoreći pred mnoštvom odabranih zvaničnika na prezentaciji u sjedištu Neuralinka koja je trajala gotovo tri sata, Musk je naglasio brzinu kojom tvrtka razvija svoj uređaj.

Napredak će se isprva, osobito kada se tiče ljudi, možda činiti strašno sporim, ali radimo sve kako bismo ga paralelno potpuno razvili”, dodao je. “Dakle, u teoriji bi napredak trebao biti eksponencijalan.”

Primjena Neuralink-ovog uređaja

Prve dvije ljudske primjene na koje cilja uređaj Neuralink bit će vraćanje vida i omogućavanje pokreta mišića kod ljudi koji to ne mogu učiniti“, rekao je Musk.

Čak i ako netko nikada nije imao vid, nikada, kao da je rođen slijep, vjerujemo da još uvijek možemo vratiti vid”, rekao je. Događaj je prvotno bio planiran za 31. listopada, ali Musk ga je odgodio samo nekoliko dana prije bez navođenja razloga.

Posljednje javno predstavljanje Neuralinka, prije više od godinu dana, uključivalo je majmuna s moždanim čipom koji je igrao računalnu igricu razmišljajući sam.

Neuralink-ov cilj jeste razviti čip koji bi omogućio mozgu upravljanje složenim elektroničkim uređajima i na kraju omogućio osobama s paralizom da povrate motoričke funkcije i liječenje moždane bolesti poput Parkinsonove, demencije i Alzheimerove bolesti. Također se govori o osnaženju mozga pomoću umjetne inteligencije.