Niz značajnih donacija za Biblioteku OKC Abrašević

Biblioteka OKC Abrašević koju smo otvorili u sklopu proljetnog dijela programa obilježavanja 20 godina OKC Abrašević počinje rasti. U proteklom periodu naš fond već je obogaćen s više strana.

Veliko nam je zadovoljstvo objaviti kako je naša biblioteka dobila značajnu donaciju knjiga naučnih i stručnih sadržaja od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Ove knjige dodjeljuju se iz fonda otkupljene naučne i stručne literature, a među osamdesetak naslova koji su stigli na našu adresu mnogo je naučnih knjiga domaćih autora koje će naša biblioteka posebno promovirati. Ovdje su knjige koje se bave jezikom, kulturom, politikom, umjetnom inteligencijom, kao i mnogim drugim područjima. Donacija Federalnog ministarsta obrazovanja i nauke daje nam važan podstrek za daljni razvoj naših knjiških aktivnosti, stoga se ovim putem zahvaljujemo Ministarstvu, a posebno ministrici prof. dr. Jasni Duraković, na ukazanoj procjeni i povjerenju.


Nadalje se zahvaljujemo obitelji nedavno preminulog bosanskohercegovačkog slikara i scenografa Davorina Briševca Okca, na ljubaznoj donaciji stručne likovne literature koja je pronađena u njegovoj zaostavštini. Zahvale idu i Davorinovoj dugogodišnjoj i bliskoj prijateljici Kristini Ćorić koja je, kao njegova uzdanica u kriznim vremenima, omogućila prepoznavanje potrebe očuvanja ove baštine. Stavljena u nove okolnosti, ova literatura postaje upravo to – baština teorije, istorije i osnova slikarstva, ali i mapa puta izložbi koje je Okac za života posjećivao. Zbog novih boja i oblika, naša biblioteka izgleda trajno svježa, a nema sumnje kako će od velike koristi biti posebno mladim ljudima za razvoj njihovih talenata. Biblioteka OKC Abrašević nastavit će njegovati ime i rad Davorina Briševca Okca i kroz obilježavanje njegovih obljetnica, teorijska predavanja o njegovom radu, scenograske i slikarske radionice i, naravno, kroz izložbe njegovih radova.


U Biblioteci OKC Abrašević svoje mjesto našla je i donacija naših dugogodišnjih prijatelja iz riječkog Drugog mora. Drugo more je cijelo vrijeme aktivno u proizvodnji kulturnih sadržaja, organizaciji festivala te u sferama kulturne politike, s posebnim naglaskom na istraživanje i stvaranje gradskih kulturnih strategija. Za trajanja projekta Rijeka kao prijestolnica kulture, Drugo more je provodilo program pod nazivom Dopolavoro, u okviru kojeg su zajedno s partnerima iz Jesenski i Turk i MaMe objavili niz knjiga iz savremene filozofije, sociologije, nauke i kulturne teorije. Ovom donacijom obuhvaćen je natpolovični dio knjiga iz biblioteka Rad i misao i Shkole, dok nas drugio dio čeka uskoro. Vrijedi izdvojiti najsuvremenije oblike promišljanja rada i umjetne inteligencije te dvije knjige nezaboravne Dubravke Ugrešić, jedne od najvažnijih autorica za priču i život naše biblioteke. Ovim putem se zahvaljujemo Drugom moru na donaciji i dugogodišnjem prijateljstvu.

Biblioteku OKC Abrašević možete posjetiti svakog utorka i petka od 10 do 14 sati.