Noć teatra BiH obilježit će 17 učesnika s 27 programskih sadržaja

Foto: mostarski.ba

Noć teatra BiH ove godine bit će obilježena u 12 gradova a u njoj će sudjelovati 17 učesnika s 27 programskih sadržaja, piše mostarski.ba.

”Noć teatra se po tradiciji održava treće subote u mjesecu novembru i ove godine je to 19. novembra. Dakle, sutra se otvaraju vrata kulturnih ustanova širom BiH u oba entiteta, što nam je posebno drago i time pokazujemo da kultura spaja oba entiteta i drži BiH cjelovitu”, kazala je na konferenciji za novinare u mostarskom Narodnom pozorištu koordinatorica Noći teatra BiH Merima Handanović.

Dodala je kako je ovo 13. put da se Noć teatra održava u BiH te da je organizator te manifestacije za našu zemlju Bosansko narodno pozorište Zenica.

U Noći teatra BiH, između ostalih, sudjelovat će i teatarske kuće iz Mostara, i to Narodno pozorište izvedbom predstave “Zbogom Kalifornijo”, Hrvatsko narodno kazalište predstavom “Zid”, koje će biti odigrane sutra u 20 sati, te Mostarski teatar mladih Forumom dramskog pisca i izvedbom predstave “Maslinova grana”.

“Jutarnji program Foruma dramskog pisca je posvećen scenarijima autorskih projekata jer ove godine ide u štampu jedna knjiga u kojoj je sabrano šest tih scenarija, pa ćemo i to predstaviti, razgovarat ćemo kako nastaje i šta jeste autorski projekt, imat ćemo i otvorenu probu i očekujemo jedan broj srednjoškolaca koji će nam se pridružiti na probi predstave “San o slobodi”, a u 19.30 publici ćemo ponuditi jubilarno, 250. izvođenje predstave “Maslinova grana” koja je također nastala iz istraživačkog procesa”, kazao je direktor Mostarskog teatra mladih Sead Đulić.

Osim u Zenici i Mostaru, Noć teatra BiH obilježit će se i u Sarajevu, Kaknju, Travniku, Konjicu, Laktašima, Srebreniku, Zavidovićima, Tuzli, Maglaju i Banjoj Luci.