Održan štrajk upozorenja doktora u FBiH

Zdravstvo je stalo na 30 minuta u Federaciji BiH jer od Vlade četiri mjeseca liječnici nisu dobili odgovor na zahtjev za pregovore za ujednačavanje njihovih prava.

Foto: bljesak

„Mi tražimo ujednačavanje koeficijenata i satnice, a jedino što smo do sada dobili je prazno obećanje da ćemo pregovarati, te od ministra zdravstva Nediljka Rimca dopis da je spreman pregovarati ali nije dao vremenske rokove. U zdravstvu se problemi ne mogu rješavati bez jasnih vremenskih rokova, tako da smo organizirali štrajk upozorenja da bi skrenuli pažnju na to da te probleme oni i dalje guraju pod tepih i daju obećanja koja ne ispunjavaju”, rekla je predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH dr. Marina Berberović.

Navela je kako dalje od Vlade FBiH očekuje poziv na sastanak kako bi dogovorili početak pregovora, te da će u protivnom poduzeti sve dalje zakonske korake kako bi ostvarili svoja prava.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH ranije je Vladi Federacije BiH predao inicijativu za ujednačavanje prava doktora, te su im dali rok do 17. oktobra 2023.godine, do kada su trebali pokazati da jednako brinu i o stanovništvu u malim kantonima kao i u onim velikim.

„Do danas smo s premijerom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem i federalnim ministrom zdravstva Rimcem Nediljkom imali jedan sastanak na kojem smo ih upoznali kolike su razlike u pravima doktora u pojedinim kantonima i s problemom odlaska doktora iz malih kantona. Prošlo je više od 40 dana od tada, a još nismo dobili odgovor da li je Vlada FBiH spremna riješiti pitanje zdravstva ili će dopustiti da građane pojedinih kantona nema tko liječiti”, naveli su u svom zahtjevu.

Sindikat je ranije naveo kako Posavski kanton danas nema nijednog kardiologa, ima jednog anesteziologa, Livanjski kanton ima dva anesteziologa, a situacija nije bolja ni s drugim granama medicine.

„Stanovništvo zdravstvenu zaštitu treba 24 sata dnevno, a nažalost ovaj broj doktora to ne može pružiti. U Kantonu Sarajevo doktor ima za 50 posto veću plaću nego doktor u Orašju, koji motiv time dajemo doktorima da ostanu u malim sredinama”, naveli su ranije iz spomenutog saveza.

Sindikati zdravstva u Hercegovačko – neretvanskom kantonu (HNK) najavili su za 2. novembar generalni štrajk.

(Agencije/AbrašRadio)