Aktivisti čistili rijeku Bunu za Svjetsko prvenstvo u mušičarenju

Omladinski klub “Novi val” održao je akciju čišćenja rijeke Bune dana 23.06.2023 (petak) u sklopu 20. Cortland Svjetskog prvenstva za juniore u disciplini “mušičarenje” (Fly Fishing).

U sklopu priprema za 20. Cortland Svjetsko prvenstvo za juniore u disciplini “mušičarenje”, koje će se održati od 16. do 23. jula 2023. godine u Blagaju, Omladinski klub “Novi val” je zajedno sa Udruženjem sportskih ribolovaca “Neretva 1933” Mostar i Blagaj city,  organizovao akciju čišćenja dijela rijeke Bune. Ova inicijativa je dio našeg zajedničkog cilja da promovišemo sport ribolov, očuvanje prirodna bogatstava i zaštitu rijeka.

Tokom akcije čišćenja, koja je održana na rijeci Buni, volonteri su prikupili čak 22 vreće otpada, a uspjeli su očistiti 4 kilometra obale rijeke Bune. Ova impresivna postignuća svjedoče o predanosti i angažovanju svih učesnika akcije.

“Omladinski klub ‘Novi val’ je ponosan što je mogao da organizuje ovu akciju čišćenja rijeke Bune uoči Svjetskog prvenstva za juniore u mušičarenju. Naša saradnja sa Udruženjem ribara 1933 i Blagaj city je ključna za promovisanje sporta ribolova i očuvanje prirode. Zahvaljujemo se svim volonterima koji su se pridružili i doprinijeli uspjehu ove akcije, kao i članovima ovih udruženja bez kojih ne bi postigli ovako dobre rezultate”, izjavio je predsjednik Omladinskog kluba Novi Val Adnan Đuliman.

Sportsko-ribolovni savez BiH, Omladinski klub Novi Val i ekološka organizacija The Nature Conservancy potpisali su sporazum o saradnji za sprovođenje 20. Cortland Svjetskog prvenstva za juniore u disciplini “mušičarenje” (Fly Fishing), a domaćini ovog takmičenja su Udruženje sportskih ribolovaca “Neretva 1933” Mostar.

Cortland Svjetsko prvenstvo za juniore u disciplini “mušičarenje” okupiće mlade ribolovce iz cijelog svijeta.